Svaz obchodu kritizuje novelu zákona o tržní síle. Zvýhodňuje Agrofert, říká Prouza

ČTK ČTK
30. 9. 2022 18:59
Finální podoba novely zákona o významné tržní síle zvýhodňuje podle Svazu obchodu a cestovního ruchu holding Agrofert. Novelu v pátek schválila sněmovna. Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy na poslední chvíli prosazené pozměňovací návrhy poslanců hnutí ANO směřují proti původnímu záměru zákona, který má chránit menší firmy před tržní silou větších společností.
Logo společnosti Agrofert na budově jejího sídla na pražském Chodově
Logo společnosti Agrofert na budově jejího sídla na pražském Chodově | Foto: ČTK

Nově se má významná tržní síla posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu přijetí tohoto konceptu vede k tomu, že při překročení hranice pěti miliard korun obratu ze strany dodavatele a odběratele se zákon nebude vztahovat pouze na skupinu Agrofert, protože jiný takový subjekt v Česku není.

Podle Prouzy jsou pozměňovací návrhy hlavně dílem poslance ANO Faltýnka. Podle Faltýnka ale Prouza "povídá nesmysly". "Pan Prouza byl autorem této novely, která významně nahrávala obchodním řetězcům proti zemědělcům a potravinářům. Pozměňovací návrhy pana Karla Smetany (KDU-ČSL) a Josefa Kotta (ANO) řeší právě nekalé praktiky a spolupracovala na nich Agrární komora," uvádí Faltýnek.

Postup ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) při přípravě zákona označil Prouza za poloutajovaný. "Jeho úzká spolupráce s Jaroslavem Faltýnkem působí, jako by se pan ministr stal zaměstnancem Agrofertu. Ministrem Nekulou a Jaroslavem Faltýnkem protlačené pozměňovací návrhy znamenají, že Agrofert bude vyjmut z byrokratické regulace zákona o významné tržní síle, takže odběratelé budou motivováni k tomu, aby jednoduše obchodovali s Agrofertem místo toho, aby uzavírali složité smlouvy s menšími dodavateli," uvedl.

"Koncern Agrofert vždy podniká v souladu se zákonem a jsme připraveni se řídit i tímto novým právním předpisem, přestože očekáváme i pro nás nárůst administrativy," sdělil k novele mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Novela má podpořit transparentnost trhu

Podle zákona mají nově mít významnou tržní sílu podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. Podle poslaneckého pozměňovacího návrhu poslanců Smetany a Kotta bude mít významnou tržní sílu i takový odběratel, jehož roční obrat v tuzemsku přesáhne 5 miliard korun. Významnou tržní sílu bude mít i odběratel s obratem do 5 miliard, pokud je ovládanou osobou a pokud jeho obrat společně s obratem ovládající osoby přesáhne 5 miliard.

Ministr Nekula v pátek na tiskové konferenci řekl, že novela zákona přispěje ke zprůhlednění celého trhu s potravinami, což je zásadní pro všechny spotřebitele. Uvedl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude moci posuzovat aktivity mnohem většího množství subjektů, protože doposud mohl sledovat pouze 12 největších firem, nově se má podle ministra zákon týkat zhruba 800 podniků. "Ke zneužití dominantního postavení dochází nejen mezi největšími obchodníky a jejich dodavateli, ale často dochází ke zneužití významné tržní síly i mezi potravináři a zemědělci," doplnil.

Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizuje v novele také například zavedení garantované platnosti kupní ceny minimálně na dva měsíce. Pro dodavatele to může podle svazu znamenat, že v případě růstu fixních nákladů bude platit víc, ale nedostane za výrobky víc peněz. Svaz zkritizoval rovněž povinnost pro odběratele, aby poskytli přiměřené protiplnění za slevu. "Až si budete kupovat auto a vyjednáte si slevu, budete souhlasit s požadavkem prodejce, že budete jako protihodnotu za slevu měsíc mýt podlahu v autosalonu?" sdělil k tomu svaz.

Máme ještě minimálně dva týdny procesu před sebou a je velmi těžké si na to dělat názor, říká advokát Jiří Kučera k procesu s bývalým premiérem. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy