Studie: Praha má nejlepší MHD ve střední Evropě

Petr Kučera Petr Kučera
31. 8. 2010 16:21
Nejlepší podmínky pro podnikání ve střední a východní Evropě má Vídeň, Praha je druhá
Pražské tramvaje
Pražské tramvaje | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejlepší systém městské hromadné dopravy v regionu střední a východní Evropy má Praha, alespoň co do její kapacity a celkového pokrytí. Ukázala to studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants, která porovnávala deset měst - s výjimkou Vídně šlo o metropole postkomunistických zemí.

Negativem v systému veřejné dopravy zůstává její špatná dostupnost pro tělesně handicapované. Nadále špatná je i pověst pražských taxikářů. Co do počtu přímých leteckých spojení patří Praze třetí místo po Moskvě a Vídni.

Praha získala 100 bodů, druhá Budapešť 81,6 a třetí Bratislava 44,9. Těsně čtvrtá skončila Vídeň se ziskem 43,4 bodu. Následují Lublaň, Záhřeb, Bukurešť a Kyjev, poslední příčky patří Varšavě a Moskvě.

Studie ukázala, že Praha je mezi postkomunistickými zeměmi nejlepším místem k podnikání. Předběhla ji jen Vídeň, třetí je Budapešť. Na konci žebříčku jsou Kyjev a Záhřeb.

"Nejsilnějšími stránkami Prahy jsou vedle systému veřejné dopravy také kultura, nabídka aktivit pro volný čas a vzdělávání," říká Constantin Kinský ze společnosti Roland Berger Strategy Consultants.

Naopak nejslabšími stránkami jsou kvalita životního prostředí, zejména kvůli silnému provozu v centru města, a zdravotnictví. I v této oblasti je sice Praha celkově lepší než východní Evropa, citelně ale zaostává za západní Evropou i Vídní.

 

Právě se děje

Další zprávy