Student Agency vybuduje síť hotelů

Tomáš Fránek
29. 5. 2007 23:00
V Praze už koupila první dům pro svůj hotel
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Karty na tuzemském trhu s nemovitostmi a především hotely chce zamíchat Student Agency, kterou proslavily žluté autobusy drtící konkurenci na linkách do Prahy.

Firma už koupila jeden z nejvýznamnějších domů v Brně, renesanční Dům pánů z Lipé a staví první hotel v Praze.

Majitel Student Agency, Radim Jančura, deníku Aktuálně.cz řekl, že koupě brněnského renesančního domu byl jenom první krok, který společnost udělala na trhu s nemovitostmi.

Čtrnáct žlutých hotelů

"Investice do nemovitostí jsou mnohem méně rizikové než třeba do autobusové dopravy," řekl Jančura.

Ten potvrdil to, že firma chce vybudovat ve všech  krajských městech síť čtyřhvězdičkových hotelů zaměřených především na obchodní klientelu.

 

První hotel už firma začala připravovat v Praze, náklady na jeho vybudování mají dosáhnout asi sedmdesáti milionů korun.

"Hotel v Praze chceme otevřít v příštím roce, hledáme také vhodné prostory v Brně nebo Ostravě. Postupně chceme mít síť hotelů v krajských městech," řekl Jančura.

"Pokud firma propojí svoji nabídku prodeje letenek, autobusové dopravy s nabídkou kvalitního ubytování a agresivní cenovou politikou, má naději na to, že může uspět," uvedl ekonom Milan Raška z poradenské společnosti Etis.

Reprezentativní Dům pánů z Lipé s restauracemi, obchodní pasáží nebo vyhlídkovou terasou, který nechal v letech 1589 až 1596 vybudovat obchodník s vínem Kryštof Schwarz, je přímo v centru Brna.

Autobusy Student Agency na nádraží Florenc
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc | Foto: Ondřej Besperát

Zchátralý Dům pánů z Lipé koupila na podzim roku 1999 od města stavební firma Unistav. Ta po čtrnáctiměsíční rekonstrukci sdělila, že ji koupě a rekonstrukce domu vyšla na 180 milionů korun.

Investice do nemovitostí rostou

Student Agency, která za dům zaplatila přes sto milionů korun, potvrdila, že ho ponechá v současném stavu s výjimkou posledních dvou podlaží, které přebuduje na reprezentativní prostory firmy.

Firma už zahájila provoz internetových stránek propagující Dům pánů z Lipé a avizuje, že od června nabídne v jeho prostorách bohatý kulturní program.

Za celý loňský rok firma nakoupila nemovitosti za asi dvě stě milionů, což je téměř srovnatelné s tím, kolik firma vydala za nové autobusy. Za ty utratila 250 milionů.

Obrat skupiny Student Agency, do které patří firmy Student Agency, Orbix a DPL real, loni meziročně stoupl z 1,8 na 2,6 miliardy korun, což znamená nárůst o 42 procent. Letos má dosáhnout obratu přes 3,5 miliardy korun.

Student Agency provozuje sedm vnitrostátních autobusových spojů, dva zajíždějí i na Slovensko a do Rakouska. V dálkové autobusové dopravě má nyní asi dvacetiprocentní podíl.

Firmu nyní kvůli tomu, že nabízí na některých linkách levné jízdenky včetně jízdného za jednu korunu, šetří Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Ten zjišťuje, zda firma nezneužívá své dominantní postavení.

Skupina Student Agency zaměstnává kolem 750 zaměstnanců. Jediným majitelem je Radim Jančura, který loni získal titul Podnikatel roku. Pětatřicetiletý Jančura začal s podnikáním ještě jako student brněnské techniky, Student Agency založil v roce 1996.

 

Právě se děje

Další zprávy