Stroj na peníze šlape dál. ČEZ počítá se ziskem 50 mld.

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 11. 2009 10:15
Za tři čtvrtletí přesahuje zisk energetické firmy 44 miliard, to je o 6 procent víc než loni
Rekonstruovaná ČEZ Arena v Pardubicích bude na přelomu roku hostit MS hráčů do 20 let.
Rekonstruovaná ČEZ Arena v Pardubicích bude na přelomu roku hostit MS hráčů do 20 let. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Energetická společnost ČEZ dál vrší zisky navzdory krizi, která snížila poptávku po elektřině. Ve třetím čtvrtletí vykázala tato největší elektrárenská firma ve středoevropském regionu čistý zisk 12,08 miliardy korun a tržby 42,99 miliardy korun.

Od počátku roku vydělala 44,2 miliardy korun čistého, tedy o 6,6 procenta více než loni, a potvrdila své očekávání, že za celý rok vydělá padesát miliard korun.

Společnost, jejíž dvoutřetinovým vlastníkem je stát, míří tedy k jasnému prvenství v zisku mezi tuzemskými firmami. 

Provozní výnosy společnosti za tři čtvrtletí meziročně vzrostly o 5,1 procenta na 138,6 miliardy korun. Představitelé společnosti to oznámili na dnešní tiskové konferenci.

ČEZ přitom přiznal, že výroba elektřiny z vlastních zdrojů firmy meziročně klesla o 4,5 procenta. V jaderných elektrárnách o 0,1 TWh kvůli plánované odstávce třetího bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Za meziroční pokles výroby v uhelných elektrárnách o 7,9 procenta může ale také pokles poptávky.

Skupina ČEZ letos v tuzemsku od začátku roku investovala téměř 37 miliard, především do výstavby nových elektráren a do navyšování výkonu jaderných elektráren.

Připravujeme podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy