Středoškoláci chtějí studovat hlavně humanitní obory

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 12. 2011 16:04
Mladí lidé mají zájem hlavně o společenské vědy, následuje ekonomie a management
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Středoškoláky, kteří se rozhodují, kde budou ve studiích pokračovat, nejvíce lákají humanitní obory. Vyplývá to ze statistiky pracovního portálu Jobs.cz, který provozuje i sekci zaměřenou na budoucí vysokoškoláky.

Na humanitně orientovaný obor chce jít celkem pětina všech mladých lidí. Na druhém místě se nacházejí ekonomie a management, kam směřuje 13,3 procenta uchazečů.

Zájem o medicínu, práva a technické obory je vyrovnaný, bližší informace o studiu těchto programů si ve všech případech vyhledávalo zhruba 10,5 procenta lidí.

Najdou ale práci jen stěží

"První data z Jobs.cz Vysoké školy ukazují, že středoškoláci nejčastěji uvažují o studiu humanitních a společenských věd, v kterých je však na pracovním trhu dlouhodobě poměrně obtížné uplatnění," komentuje analytik společnosti LMC, které Jobs.cz patří, Ondřej Mysliveček.

Největší poptávka po vzdělaných odbornících je přitom podle něj právě například ve strojírenství nebo ve softwarovém vývoji.

Zajímavé také je, že i na dalších místech přehledu následují obory s humanitním zaměřením: učitelství, jazyky a mezinárodní studia.

Uživatelé, kteří se na stránky dostali přes fulltext, nejčastěji zadávali tato klíčová slova: cestovní ruch, žurnalistika, andragogika, psychologie, fyzioterapie, pedagogika nebo logopedie. "Statistiky nám ukazují, které obory dnes středoškoláky zajímají," doplňuje Mysliveček.

Ve své zprávě Jobs.cz využil data o preferencích více než dvaceti tisíc unikátních návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy