Strach řidičů o body nahrává vlakům

Michal Najman
26. 8. 2006 0:00
Praha - České dráhy a provozovatelé autobusových linek si nemohou vynachválit nový silniční zákon. Přivedl jim totiž nové zákazníky.
Více a více řidičů opouští volanty a volí cestování, kde nehrozí ztráta bodů.
Více a více řidičů opouští volanty a volí cestování, kde nehrozí ztráta bodů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Od začátku platnosti nového zákona zažívá železnice podle slov tiskového mluvčího Aleše Ondrůje nečekaný nárůst počtu přepravených osob. Ve prospěch vlaku totiž nově hovoří i strach o body. Mnozí řidiči tak opouštějí volanty svých automobilů a sedají do vagónů.

"V první polovině roku byl nárůst desetiprocentní, od července však nárůsty překračují až 30 procent," uvedl Ondrůj.

Největší nárůsty zaznamenávají dálkové tratě, jako jsou spoje z Ostravy do Prahy.

Do centra ne, bojíme se o body

Nové zákazníky přinesl silniční zákon i autobusovým dopravcům. "Od července nám stoupl počet přepravených osob o šestnáct procent," řekl deníku Aktuálně.cz Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency. Největší nárůsty jsou prý na lince Praha - Brno.

Nový zákon ale zasáhl i řidiče autobusů. Ti mají stejný počet bodů jako ostatní řidiči a mohou je ztratit rychleji než běžní řidiči.

U linky do Plzně zkrátila firma Student Agency trasu a autobusy nově nezajíždí do centra, ale pouze na okraj Prahy na Zličín.

"Původní časový limit pro průjezd Prahou se s novými pravidly a přehnanou opatrností řidičů nedal stíhat. Řidiči pak měli tendenci porušovat předpisy, aby původní limit stihli. To jsme nechtěli, a tak jsme přistoupili ke zkrácení trasy," vysvětluje Jančura.

Ve Velké Británii zase přesedají do vlaků letečtí cestující. Důvodem je situace v letecké dopravě.
Ve Velké Británii zase přesedají do vlaků letečtí cestující. Důvodem je situace v letecké dopravě. | Foto: Aktuálně.cz

Nový silniční zákon si pochvalují i ekologové. "Vše, co dostane více řidičů z jejich automobilů do prostředků hromadné dopravy či na kolo, schvalujeme. I když je to třeba strach o body," sdělil Martin Hyťka z organizace Děti Země.

Do vlaků i v Británii

Nejen do českých vlaků nastupuje více lidí. Cestující znovuobjevují vlaky i ve Velké Británii. Tam však ne díky přísnosti silničního zákona, ale díky situaci v letecké dopravě.

Kromě pečlivých a zdlouhavých bezpečnostních prohlídek na letištích se nově objevila další komplikace v letecké dopravě. Odborová organizace britských pilotů Balpa pohrozila stávkou kvůli platům.

Situace nejistoty a strachu ve vzduchu se Britům zřejmě začíná přejídat.

Britský železniční dopravce GNER zaznamenává rekordní nárůsty pasažérů. Denně přibylo zhruba 24 tisíc osob v posledních dvou týdnech, což je o deset procent více, než je v tuto dobu obvyklé.

Do jízdního řádu proto zařadila společnost 16 nových spojů, aby tento nápor zvládla a ulehčila letištím v Edinburgu, Newcastlu a ve městě Durham Tees Valley.

"Nové spoje mají zvětšit komfort cestujících, aby nemuseli trpět zdrženími, které způsobují současné bezpečnostní prohlídky na letištích," uvedl tiskový mluvčí společnosti GNER.

 

Právě se děje

Další zprávy