Stock prodal o 12 procent více alkoholu

ČTK, eko
16. 1. 2006 10:34
Plzeň - Plzeňský Stock prodal za loňský rok 23,16 milionu litrů alkoholických nápojů, meziročně o 11,6 procenta více. O rok dříve uplatnila největší likérka v Česku na trhu 20,76 milionu litrů lihovin.

Po pětinovém poklesu odbytu v roce 2004 zaviněném skokovým zvýšením spotřební daně se trh stabilizoval, řekl ředitel Stocku Martin Petrášek. Podíl firmy na českém trhu lihovin se loni udržel na 35 procentech. Loňské hospodářské výsledky zatím podnik nezveřejnil.

"I když všem firmám v oboru od poloviny loňského roku výrazně zkomplikovalo život povinné kolkování, dá se říci, že se trh vrátil k normálu," dodal. Trend poklesu spotřeby lihovin ale podle něj pokračuje. Návrat k úrovním prodejů z přelomu tisíciletí proto už firma neočekává.

Nárůst odbytu zaznamenala likérka téměř v celém výrobkovém spektru, které čítá více než 30 značek. Nejvíce šly tradičně na odbyt "vlajkové značky" Fernet Stock a Fernet Stock Citrus a dále Božkov Tuzemský a Božkov Vodka. Největší růstovou dynamiku však loni vykázaly obě vodky, tedy Božkov a Amundsen, uvedl ředitel.

Export firmy do 11 zemí dosáhl 2,9 milionu litrů, meziročně o 27,4 procenta více. Hlavním exportním trhem zůstává Slovensko, kde působí dceřiná společnost Stock Slovakia. Nejvýznamnějšími vývozními značkami jsou klasický a citrónový fernet.

Stock loni v Česku a na Slovensku prodal téměř jeden milion litrů mezinárodních značek. Jde například o irskou whisky Tullamore Dew, skotskou whisky Old Smuggler, koňak Courvoisier a likér Carolans. Od ledna 2006 prodává také finskou značku
Koskenkorva.

Loňské hospodářské výsledky zveřejňuje firma každoročně v květnu. Podnik loni plánoval utržit 1,91 miliardy korun, o rok dříve měl tržby 1,46 miliardy Kč. Z toho 1,12 miliardy firma inkasovala za prodej vlastních výrobků. Zisk před zdaněním měl za
loňský rok činit 420 milionů korun, v roce 2004 to bylo 267 milionů korun, kdy měla firma čistý profit 188 milionů korun.

Stock Plzeň je už deset let ovládán německým potravinářským koncernem Eckes. Jeho dceřiná firma Eckes & Stock GmbH drží od konce loňského roku po vytěsnění posledních 3000 drobných akcionářů 100 procent cenných papírů plzeňské likérky.

 

Právě se děje

Další zprávy