Stávka British Airways končí. Kávu už zase nosí letušky

Ekonomika Ekonomika
30. 3. 2010 12:25
Odbory podle prohlášení firmy svůj boj prohrály.
Stávka končí, létáme naplno
Stávka končí, létáme naplno | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Několikadenní stávka v British Airways končí, šéf aerolinek Willie Walsh vyhlásil vítězství a vyzval odbory k přijetí jeho posledního návrhu. Odbory však žádají o další jednání.

Zdá se tedy, že ani druhá stávka nedonutí management aerolinek splnit podmínky nespokojeného palubního personálu. Navíc se vedení firmy podařilo rozdělit zaměstnance na dva tábory.

Willie Walsh opakovaně tvrdí, že většina zaměstnanců s protesty proti úsporným opatřením nesouhlasí a stávky se účastnit nechtějí. Druhé čtyřdenní stávky, která tento víkend navázala na protest z minulého víkendu, se prý proto zúčastnilo jen 37 procent palubního personálu.

Palubní personál protestoval opakovaně proti plánovanému snižování stavů a úpravě pracovně-právních podmínek, které jsou součástí plánu restrukturalizace s finančními potížemi se potýkajícího národního přepravce.

Zrušeny kvůli tomu byly stovky letů. Na pražském ruzyňském letišti byla o víkendu frekvence letů do Londýna snížena na polovinu, tzn. že se místo běžných čtyř letů z Prahy a do Prahy uskutečnily jen dva každým směrem.

Během stávky se cestující mohli setkat i s hodně netradičními scénami. Za letu jim nosili šálek kávy kapitán či druhý pilot. Odbory upozornily, že British Airways zašly příliš daleko, když piloti, jejichž platy dosahují 120 tisíc liber ročně, vykonávají práci běžně hodnocenou 12 tisíci librami.

 

Právě se děje

Další zprávy