Stavebnictví v Česku dál padá, dno stále nepřichází

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 11. 2012 9:51
V září vydaly úřady o 11,4 procenta méně povolení, ukázaly statistiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Výkon stavebnictví v Česku během září opět klesl. Meziročně se snížil o 10,6 procenta, po očištění od vlivu pracovních dnů pak o 8,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Ve srovnání s loňským rokem vydaly stavební úřady o 11,4 procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 9,5 procenta na přibližně 24,3 miliardy korun. Dohromady jich bylo 8378.

Nových bytů se začalo stavět 1857, což je o čtvrtinu méně než loni, dokončit se jich ale podařilo o 4,6 procenta více.

Cena zakázek se zvýšila

Za celé třetí čtvrtletí se stavební produkce meziročně snížila o 5,7 procenta. Počet vydaných stavebních povolení za čtvrtletí byl meziročně o 9,2 procenta nižší, stavební úřady jich vydaly 25 770.

Orientační cena těchto projektů vzrostla, a to především díky tomu, že úřady v srpnu 2012 povolily velké stavby pro energetiku a průmysl.

Počet zakázek v podnicích, které zaměstnávají 50 a více osob, klesl o 4,6 procenta, celkem jich tuzemské firmy uzavřely 11 762. "Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky ve třetím čtvrtletí činila 3,4 milionu korun," uvádí Český statistický úřad.

Dno nepřichází

Jak si myslí Michal Kozub z Home Credit, stavebnictví své dno stále ještě nenašlo. "Pro tuto oblast ekonomiky nepřicházejí pozitivní zprávy a řada firem je na pokraji existence," komentuje analytik.

Se zadáváním zakázek podle něj otálejí jak soukromníci, tak stát. "Nejviditelněji se to týká dopravních staveb, jako jsou dálnice nebo obchvaty měst," doplňuje Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy