Stavebníci budou propouštět, pro ně krize nepolevuje

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 12. 2010 10:54
Desítky tisíc lidí přijdou o práci, mzdy chtějí majitelé firem zmrazit.
Stopky ve stavbě v oblasti dopravy byly pro stavěbní firmy špatnou zprávou. Ilustrační foto.
Stopky ve stavbě v oblasti dopravy byly pro stavěbní firmy špatnou zprávou. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Krize přitvrdí, bude zapotřebí zmrazit platy, předpovídají podnikatelé ve stavebnictví. Zatímco většina oborů už letos začala z krize pomalu vybředat, na stavebnictví teprve tvrdě doléhá.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví proto chce na příští rok s odboráři vyjednat opětovné zmrazení současných mzdových tarifů. Projevilo by se to v kolektivní smlouvě platné pro celé odvětví, tak jako v letošním roce.

"Předpokládáme, že nezaměstnanost ve stavebnictví v roce 2011 dále poroste. Zakázky chybí a ve srovnání s rokem 2008, kdy v oboru pracovalo 463 tisíc lidí, může příští být příští rok v odvětví až o 70 tisíc pracovních míst méně. Propouštění se nevyhnulo ani velkým firmám, všichni snižují počty zaměstnanců, a to i kmenových," řekl ČTK prezident svazu Václav Matyáš. Nyní pracuje ve stavebnictví asi 450 tisíc lidí.

Pokles výkonu odvětví má být největší v letošním roce, svaz počítá s deseti procenty, v příštím roce sice zpomalí na pět procent, ale bude pokračovat. "To je číslo, kterému bych chtěl věřit. Myslím však, že skutečnost bude horší," dodal Matyáš.

Pro zlepšení situace stavaři chtějí, aby se vláda konkrétně určila své priority, které se odvětví týkají. "V současnosti od státu a kabinetu čekáme, že přijde s jasnou představou ohledně výstavby dopravní infrastruktury, podpory bydlení a staveb v oblasti životního prostředí," uzavřel prezident SPS.


 

Právě se děje

Další zprávy