Stavební zakázky se prodražují po zadání

Tomáš Fránek
1. 11. 2005 9:25
Praha / Brno - Radnice často při zadávání stavebních zakázek volí jiné způsoby než je otevřené výběrové řízení.
Výstavba nové multifunkční arény v Liberci si vyžádá celkem 8OO milionů korun. Podle kritiků bylo výběrové řízení nastaveno tak, aby zakázku získala společnost Syner.
Výstavba nové multifunkční arény v Liberci si vyžádá celkem 8OO milionů korun. Podle kritiků bylo výběrové řízení nastaveno tak, aby zakázku získala společnost Syner. | Foto: arenaliberec.cz

Radnice dávají často přednost cenově dražším nabídkám. V Praze za posledních pět let došlo u asi třetiny veřejných zakázek zadávaných magistrátem k jevu, který je obvyklý i v dalších městech v zemi. Po výběru vítěze totiž došlo k navýšení faktury za stavební práce. Konečná suma, kterou radnice nakonec zaplatila, tak byla podstatně vyšší než bylo původně stanoveno.

Podle zjištění nevládní organizace Transparency International , která analyzovala zakázky v osmi velkých českých městech, je právě dodatečné zvyšování cen zakázek jedním z největších problému celého systému výběrových řízení. "Zakázky sice vyhrává  nejlevnější nabídka, ale pak se kvůli různým nákladům cena zvyšuje, takže přeskočí i původně  dražší konkurenci," uvedl David Ondráčka z Transparency International.

V Praze například u výběrových řízení v letech 2000 až 2002 pouze u jedné ze sedmnácti zakázek nedošlo k navýšení původní vítězné ceny. Zakázky se tak v hlavním městě prodražily o sedmnáct  procent.

Podobná situace je i v dalších městech. V Brně došlo po výběru vítězné firmy ke zdražení zakázky v šedesáti devíti případech. A v polovině případů pak magistrát za stavební práce zaplatil více než mu nabízely ve výběrových řízeních další uchazeči. V Plzni došlo ke zdražení stavebních prací za posledních pět let v 53 případech ze 72 výběrových řízení, v Ostravě se konečná cena zvýšila u téměř tři čtvrtin zakázek.

Radnice se brání tím, že vyšší konečné ceny stavebních prací jsou často způsobeny tím, že se až v průběhu stavby zjistí, co všechno se ještě musí stavební společnosti dodělat (protipovodňová opatření, práce  na statickém zajištění budov, nestabilní geologické podloží). Navíc podle zástupců radnic osmi velkých mět stavební práce prodražilo také zvýšení sazeb DPH.

A zatímco prodražování stavebních prací až po zadání zakázek je téměř na denním pořádku, ke zlevňování dochází pouze ve výjimečných případech. Například v Hradci Králové podle analýzy Transparency došlo ke zvýšení ceny v dvaceti pěti případech, ale pouze u jednoho výběrového řízení se konečná cena snížila. V Plzni se cena, kterou radnice nakonec stavební společnosti zaplatila, snížila pouze v sedmi případech.

Transparency také v analýze stavebních zakázek poukazuje na to, že politici na místním úrovní rozhodují o rozdělování veřejných peněz nekontrolovatelně, vyhýbají se vypsání otevřených soutěží a nechtějí poskytovat informace. "Při analýze jsme vycházeli z údajů od jednotlivých radnic. Ve většině případů jsme nedostali informace od společností založených a vlastněných městy jako jsou dopravní podniky. Právě přes tyto společnosti ale protéká spousta veřejných peněz," řekl Ondráčka.

Stavební firmy, které se uchází o veřejné zakázky, navíc patří mezi nejčastější sponzory politických stran.  Podle výročních zpráv jednotlivých politických stran za roky 2003,2004 a 2005 daly stavební firmy na sponzorských darech téměř osm set tisíc korun, nejvíce peněz od stavebníků tak  získaly ODS, KDU ČSL a ČSSD. "To jen posiluje podezření z neprůhlednosti," uvedl David Ondráčka.

 

Právě se děje

Další zprávy