Stavaři si nebudou zvyšovat platy. Nechtějí propouštět

Ekonomika Ekonomika
3. 12. 2009 15:12
Podnikatelé ve stavebnictví a odboráři se shodli, že mzdy zůstanou na úrovni letoška.
Stavební boom při němž se velká města obalila "satelity" skončil. Stavaři bojují o pracovní místa.
Stavební boom při němž se velká města obalila "satelity" skončil. Stavaři bojují o pracovní místa. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Celý rok a čtvrt se nezvýší platy lidí pracujících ve stavebnictví. Dohodli se na tom majitelé firem s odboráři. Platnost současné vyšší kolektivní smlouvy platné pro celé odvětví se tak prodlouží až do konce března roku 2011.

Dohodu mezi Svazem podnikatelů ve stavebnictví a Odborovým svazem Stavba musí ještě posvětit vedení obou organizací. Informovala o tom ČTK s odvoláním na šéfa odborářů Stanislava Antoniva.

"Se Svazem podnikatelů ve stavebnictví jsme se shodli, že prioritou oboru je zachování co největší zaměstnanosti kmenových pracovníků," řekl Antoniv. SPS a odbory v současnosti připravují společné prohlášení k zaměstnanosti v odvětví.

Dohoda neznamená, že platy stavařů úplně zamrznou na současné úrovni. Mzdový dodatek, jehož prodloužení domluvili a který platí od letošního dubna, počítá s růstem mzdových tarifů o 2,3 procenta.

Zvýšení platů si mohou v rámci vlastních kolektivních smluv vyjednat i odboráři v jednotlivých firmách. Pokud však firma vlastní smlouvu s odbory neuzavře, platí pro ni právě vyšší kolektivní smlouva.

Právě pozemní stavitelství, kde pracuje nejvíc lidí v oboru, je hospodářskou krizí a s ní spojeným zmrazením stavebního rozvoje postižené nejvíce. Stavařský svaz v září zveřejnil svou nejčernější prognózu, která předpokládá, že do roku 2012 zmizí ve stavebnictví 116 tisíc pracovních míst.

Sami podnikatelé ve stavebnictví to však považují za nadsazené a odhadují úbytek na devět tisíc míst.

 

Právě se děje

Další zprávy