Státní rozpočet se do plánovaného schodku vejde

ČTK ČTK
3. 12. 2012 14:35
Schodek rozpočtu v listopadu stoupl na 77,9 miliardy Kč z říjnových 51,3 miliardy Kč

Praha - Schodek státního rozpočtu za rok 2012 v listopadu stoupl na 77,9 miliardy korun z říjnových 51,3 miliardy korun. Loni v listopadu byl deficit o více než 48 miliard korun vyšší.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun a podle ministra financí Miroslava Kalouska by měl být dodržen.

"Mojí prvořadou prioritou je dodržení schválené výše deficitu za letošní rok. V bilanci národních příjmů a výdajů plán deficitu určitě splníme. Rizikem zůstávají platby z Evropské unie," uvedl Kalousek.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 6,1 procenta na 961,3 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s růstem o 7,6 procenta. Daňové příjmy se zvýšily o 3,2 procenta na 482,1 miliardy korun, schválený rozpočet předpokládá růst o 7,3 procenta. "Na meziročním růstu daňových příjmů se nejvíce podílely daně z příjmu právnických osob a DPH," uvedlo ministerstvo.

Na dani z přidané hodnoty stát vybral ke konci listopadu 182,7 miliardy korun, což je meziročně o 3,9 procenta více. Rozpočet ale počítá s meziročním růstem o 15,5 procenta v důsledku novely zákona o DPH, která zvýšila od letošního roku sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent.

"Za nízkým meziročním růstem i nízkým plněním stojí zejména pokles spotřeby soukromého sektoru a mimořádný vliv týkající se změny legislativy (úprava uplatňování daně na vstupu) v minulém roce," uvedlo ministerstvo financí.

Spotřebitelé podle ministerstva z obav budoucího vývoje v ČR i Evropě odkládají spotřebu zbytných statků či služeb. K výraznému propadu spotřeby prý nedochází u zboží a služeb ve snížené sazbě, ale u zboží a služeb v základní sazbě.

Na dani z příjmu firem stát získal ke konci listopadu 72,3 miliardy, meziročně o 9,3 procenta více. Plány počítají s čtyřprocentním růstem.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o necelé procento na 1,039 bilionu korun. Na sociální dávky stát poskytl zatím letos 437,1 miliardy korun, což je meziročně o 7,4 procenta více. Z toho na důchody připadlo 346,4 miliardy korun, což je o 2,8 procenta více.

 

Právě se děje

Další zprávy