Státní rozpočet je v mínusu. Výběr daní se propadá

Ekonomika Ekonomika
1. 4. 2009 14:02
Schodek koncem března dosáhl 2,3 miliardy korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Český stát hospodařil v prvních třech měsících letošního roku se schodkem 2,3 miliardy korun. Oznámilo to ve středu ministerstvo financí.

Oproti stejnému období roku 2008 je výsledek lepší o celých 11 miliard korun. A to proto, že vláda převedla 32 miliard z rezervních fondů ministerstev přímo do rozpočtu.

Celkové příjmy koncem března dosáhly 271,6 miliard korun a celkové výdaje pak 273,9 miliard korun. Výběr na daních a poplatcích je přitom stále nižší.

Příjmy z daní a poplatků dosáhly 114,2 miliardy korun, tedy meziročně o 14,8 miliardy méně.

Meziroční pokles byl podle ministerstva ovlivněn nižším inkasem všech takzvaných „velkých" daní. To znamená jak daně z přidané hodnoty, tak spotřební daně či daní z příjmů fyzických a právnických osob.

Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení dosáhly 90,7 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o přes čtyři miliardy.

Rozpočet počítá s růstem o 2,9 procenta proti skutečnosti roku 2008. "Relativně nízký předpokládaný růst souvisí se snížením sazeb pojistného na nemocenské pojištění a příspěvku na státní politiku v souhrnné výši o 2,5 procentního bodu," uvádí se ve zprávě.

Z celkové částky připadlo na důchodové pojištění 80,6 miliard korun při meziročním růstu o 2,4 miliardy.

Hospodaření rozpočtu v samotném březnu skončilo ve schodku 7,7 miliardy korun.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska však státní rozpočet může letos skončit se schodkem větším než 100 miliard korun. A to tehdy, pokud růst hrubého domácího produktu bude záporný.

 

Právě se děje

Další zprávy