Státní Lesy ČR povede dočasně ekonomický ředitel Gaube

ČTK ČTK
14. 11. 2012 12:30
Podle obchodního rejstříku Gaube podniká mimo jiné v severomoravském lázeňství
Lesy České republiky
Lesy České republiky | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude od 1. prosince dočasně řídit dosavadní ekonomický ředitel firmy Michal Gaube (44). Na dotaz ČTK to dnes uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora v úterý oznámil, že k 30. listopadu rezignuje. Do poloviny prosince chce ministerstvo vypsat výběrové řízení na nového generálního ředitele LČR.

Sýkora podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, vedl od 1. ledna 2009. Rezignaci předal Bendlovi v pondělí, ten ji přijal. Oficiální důvody Sýkorovy rezignace LČR neuvedly, podle některých médií tak učinil na ministrův nátlak.

Gaube figuruje v několika společnostech

Gaube je ekonomickým ředitelem firmy od června 2009, v hierarchii vedení podniku je prvním Sýkorovým zástupcem. Předtím zastával různé pozice v bankovních společnostech. Do LČR přišel ze společnosti Bohemia Crystalex Trading, kde pracoval jako ředitel centrálního nákupu. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze.

Podle aktuálních údajů obchodního rejstříku Gaube také podniká v severomoravském lázeňství, jelikož šéfuje dozorčím radám majetkově propojených společností Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník a GRAF INVEST Brno a je členem dozorčí rady firmy G-berg Jeseník. Je také spoluvlastníkem firmy GAMATOM.

Sýkorovo vedení bylo často kritizováno. Na jaře Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) oznámil, že při kontrole v LČR zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se mu ani nakládání podniku s volnými penězi a výměny lesů v případě Radějovské obory. Lesy ČR závěry kontroly NKÚ odmítly a podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu. Zjištěními NKÚ se dnes má zabývat vláda.

Zakázky Lesů prověřuje policie

Policie podle deníku E15 v zakázkách na informační technologie LČR vyšetřuje, jak skončilo 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, které mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle E15 existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Zakázkami LČR se zabývá také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Například za tendr z roku 2010 na dodávku ochranných pracovních prostředků LČR od antimonopolního úřadu dostaly nedávno pokutu milion korun. LČR se proti sankci odvolaly.

Vedení podniku kritizovali rovněž politici. Poslankyně Kateřina Klasnová (VV) kvůli zakázkám LČR podala několik trestních oznámení. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) v srpnu prohlásila, že vedení LČR je zralé na personální změnu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy