Státní kasa přijde kvůli Zetoru o dalších 370 milionů

Adam Junek
7. 10. 2007 17:05
ČSOB vyhrála spor o pohledávku za Zetorem

Praha - Další ze sporů mezi státem a ČSOB zná své řešení. Stát má zaplatit zaplatit 371 milionů korun plus úroky ve výši 9,5 procenta od doby podání žaloby.

Podle informací deníku Aktuálně.cz tak rozhodl Vrchní soud v Praze, a vyvrátil tak verdikt Městského soudu, který se zastal státu.

V případu jde o starý kontokorentní účet bývalého státního podniku Zetor, který své závazky nezaplatil. Soud uznal, že Fond národního majetku, respektive nyní ministerstvo financí, ručí za závazky Zetoru před jeho privatizací.

Ministerstvo se snažilo argumentovat tím, že ČSOB dluh nedostatečně nevymahála a souhlasila s vyrovnáním. Soud však jeho námitky neuznal.

Rozsudek by měl být oběma stranám doručen do konce roku.

Foto: Aktuálně.cz
SPECIÁL: Nomura a české miliardy

"Ministerstvo financí počká na doručení písemného vyhotovení rozsudku, prostuduje si odůvodnění soudu a až poté se rozhodne o dalším postupu. Ale předběžně je ministerstvo rozhodnuto dovolání podat," sdělila deníku Aktuálně.cz Zuzana Chocholová z tiskového odboru ministerstva.

Vadné pohledávky do konce roku

Tahanic mezi státem a ČSOB je mnoho. Jen s končící Českou konsolidační agenturou se největší banka v zemi přetahuje o tzv. pohledávky s právní vadou.

A s největší pravděpodobností spory o tyto pohledávky přejdou koncem roku, až ČKA skončí, na ministerstvo financí. Ani jedna ze stran není ochotna ze své pozice ustoupit.

Jde o balík dluhů v celkové nominální hodnotě asi 5,4 miliardy korun.

A kvůli jedné z nich se dostal stát s ČSOB do nejostřejšího střetu.

Banka u mezinárodní arbitráže v Paříži zažalovala stát o  1,7 miliardy korun, které musela za pohledávku za společností J. Ring vrátit ČKA. Stát kontroval protižalobou o minimálně 27 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy