Státní firmy čelí podezření z kreativního účetnictví

djl
27. 11. 2007 11:00
ČSA, ČEZ, Čepro a Letiště Praha podle BIS zkreslovaly informace
Mluvčí BIS Jan Šubert
Mluvčí BIS Jan Šubert | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bezpečnostní a informační služba během prověrky hospodaření státních podniků odhalila, že záměrně zkreslovaly své hospodaření. Případem se proto dále zabývá Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Informaci o tom, že jsou v podezření firmy jako ČEZ, České aerolinie, Letiště Praha a Čepro, přinesl Český rozhlas Rádio Česko.

Tomu mluvčí BIS Jan Šubrt informace potvrdil. "Z toho, co víme, vyplývá, že v některých případech byl v minulosti zkreslován hospodářský výsledek a byl prezentován lepší stav. Jindy zase managementy společností dávaly přednost krátkodobému kladnému hospodářskému výsledku před dobrou perspektivou."

"Jinými slovy: Šéfové řídili a rozhodovali na úkor dlouhodobého udržení nebo i zvýšení tržní hodnoty společnosti. Dopady se samozřejmě neprojeví hned. Mohou se ale objevit během privatizace nebo až po prodeji novému majiteli," dodal.

Konkrétnější informace o případu však mluvčí nechtěl prozradit. Mluvčí protikorupční policie Veronika Dumková Rádiu Česko potvrdila, že vyšetřování skutečně probíhá.

"Útvar odhalování korupce a finanční kriminality se těmito čtyřmi společnostmi zabývá. České aerolinie a Letiště Praha jsou ve fázi prověřování. My prověřujeme různé aktivity těchto společností, nicméně nejde tam zatím o záměrné zkreslování hospodářského výsledku, ale nemohu vyloučit, že v průběhu prověřování dojde ke změně právní kvalifikace."

"Co se týká společností ČEZ a Čepro, tam probíhá vyšetřování, ale z důvodu pokynu dozorového státního zástupce z Vrchního státního zastupitelství Praha, nelze ve věci sdělit žádné informace," doplnila Dumková.

Firmy: Vinna jsou bývalá vedení

Vedení firem však obvinění popírají. Čepro i České aerolinie z možného provinění viní bývalá vedení.

"Čepro nemělo informace o tom, že by probíhalo vyšetřování. Toto není ani aktuální záležitost. Co se týče otázek na minulost před rokem 2006, tak toto není otázka pro současný management," uvedl Tomáš Zikmund, mluvčí společnosti Čepro.

Konkrétnější informace o možných machinacích rádiu poskytl bývalý člen dozorčí rady Českých aerolinií Eduard Janota: "Já jsem poukázal po informacích, které jsem dostal od zástupců odborů, od některých členů tehdejší dozorčí rady, kteří tam byli za zaměstnance, že ve společnosti se prodává majetek, aby se zlepšilo cash flow a činnosti, které dříve byly dělány jako na vlastní triko, tak se leasují."

Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti.
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti. | Foto: České aerolinie

"Pak tam byly určité informace o tom, že dochází k rozpuštění rezerv ve společnosti, aby se vylepšilo saldo a k některým problémům, které se týkaly účtování neproletěných letenek. Takže to byly důvody, na které já jsem upozorňoval," dodal.

ČEZ: Zárukou naší transparentnosti jsou akcie

Zástupci firmy ČEZ zase argumentují ve svůj prospěch tím, že akcie firmy jsou již od roku 2003 obchodovány na burze, a tudíž je firma snadno kontrolovatelná.

Mluvčí ČEZ Milan Kříž k tomu řekl: "My jsme nikdy žádný signál o tom, že by bylo jakékoliv podezření ohledně našich výsledků a jakéhokoliv zkreslování, nikdy neměli, a to jsme společnost, která je obchodovatelná na veřejných trzích."

"Ta kontrola je nejenom z českých úřadů, ale i ze zahraničních i z komise pro cenné papíry v Americe, kde máme cenné papíry kotovány, takže nikdy nebylo jakékoliv pochybnosti nad naším účetnictvím, v životě jsme nic takového neslyšeli."

 

Právě se děje

Další zprávy