Statistici se spletli, obec připravili o půl milionu

Lenka Smyčková
16. 9. 2009 11:04
Úřad popletl čísla o počtu obyvatel, obci chybí půl milionu korun z daní
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kuřimská Nová Ves - Kvůli chybě Českého statistického úřadu přišla vesnice s milionovým rozpočtem během dvou let o půl milionu korun. Statistici totiž dva roky po sobě špatně vyčíslili počet obyvatel Kuřimské Nové Vsi na Brněnsku.

"Sekli" se o 33 obyvatel a ves s asi 120 obyvateli tak dostala méně peněz z daní. Úřad ale nehodlá obci škodu nahradit.

Ombudsman Otakar Motejl se proto rozhodl ostudný případ "za trest" alespoň zveřejnit. Jiné možnosti nápravy už nemá.

"Nemám právo dávat pokuty nebo někoho odvolat, mohu se ale podle zákona alespoň obrátit na sdělovací prostředky," vysvětlil Motejl.

Čachry s Ukrajinci

V roce 2005 bydlelo v Kuřimské Nové Vsi 126 stálých obyvatel, k trvalému pobytu tu bylo navíc hlášeno 33 Ukrajinců. Právě ty ale Český statistický úřad do bilance nezavedl. Obec, která tedy měla fakticky 159 obyvatel, se ve statistikách k prvnímu lednu 2006 objevila s pouhými 126 obyvateli.

Pro vesničku se stěží 120 obyvateli je půl milionu celé jmění. Ilustrační fotografie.
Pro vesničku se stěží 120 obyvateli je půl milionu celé jmění. Ilustrační fotografie. | Foto: Ludvík Hradilek

Ukrajinci se během následujícího období z vesnice odstěhovali. To už sice statistici postřehli, jenže přestože je předtím nepřičetli, nyní je začali od rok starých dat z tabulek odečítat Takže k prvnímu lednu 2007 měla obec v bilanci místo správných 126 lidí zavedených jen 93.

Čísla statistiků jsou přitom závazná pro úředníky z ministerstva financí, kteří podle nich počítají, kolik peněz obce dostávají z daní z přidané hodnoty a daní z příjmů.

V roce 2006 tím pádem vesnice přišla o 231 tisíc korun, v roce 2007 dokonce o 296 tisíc korun z výnosu daní. Celkem tedy obec, která má letos rozpočet ve výši 1,2 milionu korun, přišla o víc než půl milionu. Tehdy navíc hospodařila jen s asi 800 tisíci korun ročně.

Přišli o dotace

"Za toho půl milionu jsme mohli splatit úvěr obecního úřadu, mohli jsme investovat do čističky. Navíc jsme si po tu dobu nemohli vzít žádnou dotaci, protože jsme prostě neměli na spoluúčast," popisuje starostka Věra Mašková, jaká škoda vesnici vznikla.

Starostka proto žádala o pomoc ministerstvo financí. To jí ale v dopise vysvětlilo, že nemůže brát za závazná jiná čísla než ta od statistiků.

Proto se Mašková obrátila na ČSÚ. Jenže statistici dodnes odmítají chybu uznat za svou. Pochybení svedli na Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie, které jim dodává data o pobytech cizinců, a  poslali starostku zpět na ministerstvo financí. Starostce došla s úředníky trpělivost a obrátila se na Kancelář veřejného ochránce práv.

"Zjistili jsme, že v cizineckém informačním systému ta čísla zavedena byla, je tedy předpoklad, že je dostali i statistici," tvrdí právník Miloš Valášek z kanceláře ombudsmana.

Fischer: Nepochybili jsme

Podle ombudsmana tedy cizinecká policie nijak nechybovala a vina je jednoznačně na straně statistiků. Český statistický úřad by navíc měl být garantem konečných dat.

Ombudsman proto statistikům navrhnul, aby obci nahradili škodu. Tehdejší předseda úřadu Jan Fischer ale trval na tom, že k žádnému pochybení nedošlo.

A stejně se pak vyjádřil i místopředseda ČSÚ Jiří Křovák k výsledku šetření ombudsmana. "ČSÚ se rozhodně odpovědnosti za koordinaci státní statistické služby v rámci ČR nezříká... Nicméně v situaci, kdy jsou statistické údaje dostupné pouze z jediného zdroje... jsou možnosti harmonizace a systémové korekce významně omezeny," uvedl Křovák.

"Je to lidsky přijatelný omyl. Obávám se navíc, že to nemusí být jediný případ. Proto to považujeme za principiální problém, který je třeba řešit," uvedl Motejl, který doufá, že možná alespoň zveřejnění případu přinutí statistiky uznat a nahradit své pochybení.

 

Právě se děje

Další zprávy