Statistici opravili data. A Česko je venku z recese

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 3. 2010 14:30
HDP loni poklesl o 4,1 procenta, ale už dvě čtvrtletí za sebou stoupá
HDP za celý loňský rok kleslo o 4,1 procenta. Jeho propad ale zpomaloval.
HDP za celý loňský rok kleslo o 4,1 procenta. Jeho propad ale zpomaloval. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Se zpožděním několika hodin, ale přece dostal Český statistický úřad tuzemskou ekonomiku ven z recese. Podle zpřesněných údajů, které se poměrně dramaticky liší od předběžných údajů, klesala česká ekonomika minulý rok o 4,1 procenta.

Je to o dvě desetiny procenta lepší výsledek, než jaký avizoval ČSÚ v dřívějších odhadech. Co je však důležité: už dvě čtvrtletí za sebou tuzemské hospodářství přidává na výkonu. I v tomto ohledu statistici opravovali svá dřívější data.

Původně měly údaje o hrubém domácím produktu (HDP) přijít už v devět hodin ráno, ale na poslední chvíli do ČSÚ dorazily informace o výběru daně z přidané hodnoty. A právě ty daly optimističtější podobu číslům z ČSÚ.

Narovnaná statistika

Zpřesnění nepotvrdilo původně odhadovaný pokles o 0,6 procenta v závěru minulého roku. Naopak. Nyní ČSÚ říká, že si české hospodářství vedlo o 0,7 procenta lépe než od července do září.

"Celý problém je v chybném výpočtu předběžného vývoje nepřímých daní. Odhad ministerstva financí se od reality lišil," napsal analytik Tomáš Volf z Citfin.

"Člověka to svádí ke kritice výpočtu HDP, nicméně údaje o daních získává statistický úřad z Ministerstva financí a skutečný původ velkých odchylek tak zatím znají jen zasvěcení," poznamenal k úpravám výsledků další analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Náznak zotavování ekonomiky signalizovaný již ve 3. čtvrtletí se tak v posledním loňském čtvrtletí potvrdil," konstatovali statistici ve zprávě.

Roční výsledek se zlepšil jen o málo

Celoroční údaj se však ani po úpravě údajů o mnoho nezlepšil. Zatímco na základě předběžných čísel vyhodnotili statistici pokles HDP za rok 2009 na 4,3 procenta, po zpřesnění údajů slevili na 4,1 procenta.

"Konečné údaje jsou pravým opakem předběžného výsledku a jsou blízko původního tržního očekávání. Údaje potvrzují, že česká ekonomika pokračovala ve čtvrtém čtvrtletí v oživení. V souhrnu se jedná o mírné pozitivní překvapení, na který by mohl mírně reagovat krátký konec výnosové křivky případně koruna. Nicméně trh do určité míry po překvapivě slabém prvním odhadu tuto revizi předjímal," konstatoval Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy