Statistici hlásí: Češi znovu našli chuť nakupovat

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 8. 2010 9:25
Obchodníkům vzrostly tržby, tentokrát už je netáhl jen prodej aut.
Foto: Albert

Praha - Češi začali znovu utrácet.

Červnové tržby v obchodech vzrostly ve srovnání s květnem o více než 3 procenta, v meziročním srovnání si obchodníci vedli lépe dokonce o 5,2 procenta. Pokud se tento vývoj udrží, mohla by se česká ekonomika z recese vzpamatovat rychleji, než odborníci předpokládali.

Hlavní zásluhu na tomto nárůstu sice mají automobily, ale dařilo se i dalšímu zboží (mimo kolonku potravin). Češi za něj utráceli nejvíce od loňského března. Aktuální statistiku zveřejnil Český statistický úřad.

"Je to již třetí meziroční růst maloobchodních tržeb za poslední čtyři měsíce a zdá se tak, že maloobchod již definitivně své dno nalezl a odráží se od něj. To je velmi příznivá zpráva pro hospodářský růst," konstatoval hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík s tím, že vývoj tržeb překonal očekávání.

Stejně jako před měsícem patří lví podíl za nárůst tržeb prodeji a opravám motorových vozidel. Od května sice tržby stouply o 6,7 procenta, ve srovnání s loňským červnem jsou však vyšší o celých 17 procent.

O deset procent se však zvýšily i tržby za prodej oblečení a bot, počítače a komunikační zařízení nakupovali Češi o 7,1 procenta více.

Obrat ve vývoji tržeb potěšil i analytiky, potvrzuje totiž jejich předpověď.

"V naší prognóze růstu ekonomiky pro rok 2011 předpokládáme, že spotřeba domácností již poroste, a bude tak na rozdíl od letoška k růstu ekonomiky přispívat kladným příspěvkem, a to navzdory očekávaným rozpočtovým výdajovým škrtům. Dnešní údaje o maloobchodních tržbách za červen jdou ve směru této prognózy," dodal Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy