Stát zvýšil každému Čechovi dluh na 78 tisíc

ČTK, red eko
15. 3. 2007 11:19
Praha - Stát se zadlužil nejvíc od rozpadu Československa. Každý občan České republiky tak nyní za "svůj" stát dluží 78 tisíc korun. Uvnitř: GRAFIKA

Výši státního dluhu dnes oficiálně potvrdilo Ministerstvo financí.

Jen za poslední čtvrtletí si stát půjčil 56 miliard, tedy polovinu toho, co za celý rok.

Rok 2006 pro státní kasu znamená zvýšení dluhu o 111 miliard korun a státní dluh činí 802,5 miliardy korun. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financí České republiky.

Kromě hypoték a úvěrů by tak měli čeští občané počítat s tím, že na každého z nich připadá dalších 78 tisíc korun dluhu, který bude muset být jednou zaplacen, a to především z daní.

To je největší nárůst od roku 1993. V polovině devadesátých let státní dluh dokonce klesal, pak začal ale pozvolna růst. V roce 2000 popvré roční nárůst překročil padesátimiliardovou hranici, v letech 2003 až 2005 vždy vzrostl o více než devadesát miliard.

S tím, jak se státní dluh zvyšuje, roste i jeho podíl na hrubém domácím produktu. Ještě v roce 1995 to bylo 10,5 procenta, o deset let později se tento podíl zvýšil na 23,3 procenta.

Deficity rostou

Přitom konečný deficit rozpočtu za uplynulý rok je 97,3 miliardy korun, tedy druhý nejvyšší v novodobé historii České republiky. Dalších dvacet miliard ale stát musel vydat na úhradu závazků České konsolidační agentury (ČKA).

Původně měl schodek činit "jen" 74,4 miliardy, skutečné plnění bylo ale jiné. Zatímco si stát díky výběrům daní a dalším příjmům přišel na 923,3 miliardy korun, výdaje mu překročily bilion a dosáhly 1020,6 miliard korun.

Nejnovější výsledky státního dluhu nejsou pro stát nijak povzbudivé. Zatímco hrubý domácí produkt roste a ekonomika šlape, stát by měl šetřit a splácet své dluhy.

Foto: Jiří Kropáček

Česká vláda místo úspor volí cestu prohlubujících se deficitů a zvyšování zadlužení.

Státní dluh tvoří podstatnou část takzvaného veřejného dluhu a je tvořen především deficity rozpočtů centrální vlády.

Ve veřejném dluhu jsou započítány ještě závazky zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Tento dluh za rok 2005 činil 901,3 miliardy korun.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka by veřejný dluh za rok 2006 mohl překročit jeden bilion korun.

Předpovídat vývoj státního dluhu bylo v posledních čtyřech letech podle Marka snadné řemeslo.

"Stačí se zaměřit na řád stovek miliard a na drobné nehledět. V roce 2002 činil státní dluh skoro 400 miliard korun. Za každý rok přidejte 100 miliard a na konci roku 2006 Vám vyjde 800 miliard," uvedl s tím, že od přesného údaje činí odchylka pouze 2,5 miliardy korun.

Příště zas

Jenže plány dnešní vlády jsou ještě "ambicióznější". Rok 2007 by pro státní dluh mohl znamenat zvýšení až o 160 miliard korun.

Hlavní částí bude schválený deficit ve výši 91,3 miliardy korun. K tomu ale přistoupí další financování ztrát ČKA v maximální výši 13,3 miliardy korun, měla by vzniknout desetimiliardová rezerva na vyplácení důchodů, 43 miliard by mělo padnout na financování státních dluhopisů a necelé dvě miliardy na splátky půjček od Evropské investiční banky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy