Stát Zlínu Baťovy závody nesleví

Adam Junek
7. 4. 2007 0:00
180 milionů je zlínským radním moc

Praha/Zlín - Transakce, díky níž se mělo město Zlín stát ojedinělým obchodníkem se sedmimiliardovou pohledávkou, je u ledu.

Zastupitelé moravského města po více než roce a půl vyjednávání o koupi pohledávky za ekonomicky spjatou skupinou Svit, která je v držení České konsolidační agentury, na poslední chvíli cukli a nákup neschválili.

Cena, kterou si agentura stanovila, přijde radním příliš vysoká.

Nezávislý audit KPMG hodnotu šestimiliardové pohledávky, která je kryta lukrativními pozemky a budovami v centru Zlína, totiž stanovil na 180 milionů korun.

Zastupitelé města si však - při odmítavém stanovisku - schválili také záměr nadále o pohledávku usilovat. A to za původně stanovených podmínek a za cenu, kterou určí jejich vlastní posudek.

Agentura: Co máme dělat?

Původní podmínky koupě totiž - při schvalování záměru prodat pohledávku Zlínu mírně - upravila vláda.

ČKA ťeď neví, jak dál. A do prodeje za nižší cenu podle informací Aktuálně.cz nepůjde.

"Poslali jsme na ministerstvo financí dopis s dotazem, jak máme postupovat dál, protože máme určeného kupce, ale ten nechce pohledávku koupit," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí agentury Jana Szukalská.

Ministerstvo zatím nemá ani oficiální stanovisko zastupitelů.

"Dle neoficiálních informací trvá zájem statutárního města Zlín na odkoupení pohledávek a majetkové účasti, ovšem za cenu podstatně nižší, než byla cena stanovená znaleckými posudky a současně při změně vybraných podmínek z usnesení vlády. Přímé postoupení předmětných pohledávek statutárnímu městu Zlín však lze realizovat pouze za podmínek, které vylučují poskytnutí veřejné podpory," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Z posudku, který si vláda dala zpracovat u antimonopolního úřadu, podle něj vyplývá, že "za veřejnou podporu lze považovat prodej pozemků a budov veřejnými orgány bez výběrového řízení, jestliže tento prodej nebude uskutečněn minimálně za cenu, kterou určí nezávislý, odborný znalec jakožto cenu tržní. Tato cena nesmí reflektovat žádné omezující podmínky, které by tuto cenu snižovaly".

Takže, pokud zastupitelstvo neakceptuje podmínky vlády, přejde pohledávka v rámci rušení ČKA do portfolia ministerstva financí.

Ještě levněji?

Dříve se spekulovalo, že by město mělo dostat pohledávku za 30 a později za 70 milionů korun.

Proč vlastně jednu z posledních velkých pohledávek, které má ČKA v portfoliu, agentura nevydraží?

"Normálně bychom museli podle zákona prodat pohledávku nejvyšší nabídce. Vláda ale využila své možnosti určit prodej této pohledávky jako veřejný zájem a pokusit se dohodnout se Zlínem," řekl deníku Aktuálně.cz poslanec za ČSSD Miloslav Kala, šéf dozorčí rady České konsolidační agentury.

Původně myšlenku přinesl bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Jeho nástupce Vlastimil Tlustý ještě jako předseda dozorčí rady zhruba před rokem a půl prodeji pohledávky Zlínu bránil a ostře jej kritizoval. Po nástupu do funkce ale otočil.

Argumentů, proč by měl Zlín dostat pohledávku bez výběrového řízení, bylo vícero. Nejdůležitějším je, že to pomůže městu a rozvoji místního podnikání. Zlínské radnici totiž jde o získání budov bývalých Baťových závodů, které jsou na lukrativním místě v centru města.

"Získat tuto lokalitu pod kontrolu je pro město velmi důležité. Je třeba sanovat dezolátní infrastrukturu, aby zde mohli podnikatelé plně užívat objekty, které mají v pronájmu," popisuje důvody Martin Janečka, náměstek zlínského primátora, který má celou transakci na starosti.

Podle něj navíc město využije některé objekty pro svůj centrální úřad, galerii nebo archivy podniků Baťa a Svit.

Foto: Aktuálně.cz

Argument, co kulhá

Současně se tímto řešením eliminuje možné riziko pro stát plynoucí z rozhodnutí Krajského soudu v Brně o nezákonném prohlášení konkursu na majetek společnosti Svit, tvrdilo MF.

Tento argument, který má mluvit pro přímý prodej městu Zlín, však pokulhává. Finance i agentura tvrdí, že státu hrozí, že bude muset akcionářům Svitu vyplatit miliardy za škody v rámci konkurzu podniku, který byl po dvou letech zrušen. Město Zlín státu slibuje, že po chystané transakci ostatní akcionáře přesvědčí, aby se svých nároků vzdali.

Konkurz byl ale zrušen z formálních důvodů, finanční kolaps kdysi slavné obuvnické firmy nikdo nezpochybnil. Ministerstvo spravedlnosti nadto všechny žádosti o odškodnění (celkem jde o 6,5 miliardy korun) zamítlo a soud zatím ani v jednom případě nevynesl rozsudek.

Svit se dostal do vážných ekonomických problémů v 90. letech. Potíže vyvrcholily prohlášením konkurzu v roce 2000. O dva roky později byl konkurz zrušen. Největším věřitelem společnosti je stát prostřednictvím ČKA. Východní část areálu, který vybudovala již firma Baťa, se postupně mění na obchodní zónu, sídlí tam i krajský úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy