Stát zdědí z ČKA pohledávky za miliardy

Adam Junek
17. 7. 2007 15:40
Většinu z nich si sám vyžádal

Praha - Dluhy měst či obcí, nesplácené pohledávky, kde je ručitelem stát, nebo pohledávky s dobou splatnosti za nějakých třicet let z tak zvané družstevní bytové výstavby. A to vše v účetní hodnotě sedmi miliard korun.

Tento "pomníček" zůstane na konci roku ministerstvu financí až skončí Česká konsolidační agentura, přes niž stát očistil bankovní sektor a která až do letoška spravuje špatně vymahatelné pohledávky.

"Po očištění o oprávky mají pohledávky, které přejdou na stát, hodnotu asi  7,9 miliardy korun. Nominální hodnota je přibližně 30 miliard," uvedl pro deník Aktuálně.cz šéf ČKA Zdeněk Čáp. Při příchodu jeho týmu do vedení ČKA byl objem pohledávek cca 180 miliard, což představuje od roku 2004 pokles o 150 miliard.

A co se v balíku skrývá? "Jde především o pohledávky, které ministerstvo financí a další resorty označily za strategické. Tedy hlavně závazky bytových družstev či dluhy měst a obcí. Případně takové dluhy, kde je ručitelem stát či město," říká Čáp. 

Na ministerstvo financí nejspíše také přejdou některé strategické majetkové účasti, například stoprocentní podíl ve výrobci Semtexu, společnosti Explosia, či jedenáct procent akcií ve společnosti Mittal Steel Ostrava. O některé další majetkové účasti vede agentura spory.

Na finance ostatně bude přecházet i čtyřicítka zaměstnanců ČKA.

ČTĚTE VÍCE:
Čtyříctku lidí z ČKA spolkne ministerstvo financí

Dále jsou ve zbytkovém portfoliu podle Čápa ještě drobnosti typu malé pohledávky za Českými aeroliniemi, jejichž majoritním vlastníkem je stát.

Nejzajímavější pohledávkou, kterou tak agentura na stát bude muset s nejvyšší pravděpodobností převést, je pohledávka za ekonomicky spjatou skupinou Svit. Ta má nominální hodnotu asi 4,5 miliardy korun.

Ta měla podle rozhodnutí ministerstva financí být postoupena městu Zlínu, a to za sumu, kterou určí audit. Ten ohodnotil dluh, za nějž se ručí lukrativními pozemky a budovami v centru moravského města, na necelých 200 milionů korun.

A to Zlín odmítl zaplatit.

"Vše je nyní pozastaveno. Zatím nemůžeme pohledávku obchodně řešit. Postoupit tu pohledávku Zlínu za méně peněz nemůžeme a nikomu jinému ji taky prodat nemůžeme, protože rozhodnutí vlády nadále platí," konstatuje Čáp.

 

Právě se děje

Další zprávy