Stát vzdor slibům podporuje výstavbu nových továren

Tomáš Fránek
8. 1. 2008 15:10
Ekologové chtějí změnu podmínek
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Stát neplní své závazky z průlomové dohody uzavřené s ekology při příchodu korejské automobilky Hyundai. Stále upřednostňuje výstavbu nových továren na zelené louce.

A podle ekologických právníků na úkor podpory využití starých průmyslových areálů, k jejichž podpoře se zavázal.

Právníci Ekologického právního servisu se proto obrátili na ministerstvo průmyslu a obchodu a státní agenturu CzechInvest s tím, že došlo k porušení smlouvy. Ministerstvo ale jakékoliv pochybení odmítá.

Zelená louka vede

Na začátku letošního roku ministerstvo zveřejnilo výzvu k podávání projektů z programu Nemovitosti, který podnikatelům umožňuje získat peníze z evropských fondů na průmyslové zóny nebo výstavbu továren. Program podle Ekologického právního servisu nabízí stále především podporu vzniku nových průmyslových zón na "zelené louce".

Podle ekologů se ale stát ve smlouvě s Hyundai zavázal, že podpoří nové továrny na zelené louce pouze v případě, že investor prokáže, že není schopný postavit svoji továrnu ve starém průmyslovém areálu (brownfields)

"MPO a CzechInvest se zavazují za účelem zajištění trvale udržitelného rozvoje trhu průmyslových nemovitostí v Česku v programovacím období 2007 až 2013 preferovat regeneraci ploch brownfields před realizací průmyslových zón na greenfields (zelené louce)," je uvedeno v dohodě.

"Měla už konečně skončit éra vládní podpory vzniku nových průmyslových zón na zelené louce, při jejichž výstavbě docházelo k nevratné devastaci kvalitní zemědělské půdy a krajiny. Výraznou prioritu proto měla dostat regenerace brownfieldů, kterých má Česká republika více než dost," uvedl právník Ekologického právního servisu Jiří Nezhyba.

Ekologičtí právníci chtějí proto vyjednat změnu podmínek. V případě, že se to nepodaří, chce Ekologický právní servis podle podmínek uzavřených v dohodě na náklady ministerstva a agentury CzechInvest vydat inzeráty, které na porušení smlouvy ze strany státu upozorní.

Budou inzeráty?

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský ale uvedl, že stát svoje závazky neporušil.

"V programu zatím sice není stanovena podpora brownfields, ale pracuje se na notifikaci této části programu. A o tom, kolik peněz by mělo být vynaloženo na podporu využití starých průmyslových zón, by mělo být jasno do půl roku," řekl deníku Aktuálně.cz Bartovský.

Podle něj nedošlo ani k porušení dohody, program Nemovitosti se totiž musí řídit evropskými pravidly.

Na problémy, které způsobují výstavby nových továren, ale také velkých obchodních center v Česku na životní prostředí, upozornil jak ministr životního prostředí Martin Bursík, tak třeba ombudsman Otakar Motejl nebo vysokoškolští odborníci.

"Zábor kvalitní zemědělské půdy považuji za závažný problém, ne-li zločin. V minulém režimu stál hektar kvalitní půdy jižně od Brna milion, dnes 100 tisíc korun," uvedl František Toman, vedoucí Ústavu aplikované a krajinné ekologie Mendelovy univerzity v Brně.

"Se znepokojením sledujeme často benevolentní přístup úřadů veřejné správy k ochraně volné krajiny, především zemědělské půdy, v okolí velkých měst. Je zřetelné, že ochrana půdy a krajiny je odsunuta na druhou kolej," řekl Motejl.

 

Právě se děje

Další zprávy