Stát utratil o 97,3 mld. více,než vybral

Dušan Klimeš
2. 1. 2007 16:30
Praha - Státní rozpočet skončil druhým nejhorším výsledkem v historii Česka - stát utratil o 97,3 miliardy korun více, než vybral na daních. Uvnitř: GRAFIKA

Konečnou bilanci státního rozpočtu zveřejnilo ministerstvo financí.

Sněmovna přitom schválila zákon, podle kterého měl být konečný schodek o 13,6 miliardy korun nižší.

Původně ministerstvo naplánovalo na celý loňský rok schodek 74,4 miliardy korun, ten byl ovšem později zvýšen na 83,7 miliardy korun.

Do vládní peněženky se v roce 2006 dostalo 923,3 miliardy korun. Jenže 1,02 bilionu korun z ní zase odplulo a tak se celkový dluh českého státu znovu zvýšil, tentokrát téměř o sto miliard.

To je skoro dvojnásobek deficitu roku 2005, kdy kabinet musel vydat o 56,4 miliardy více, než kolik vybral na daních, poplatcích a dalších příjmech.

Těžký měsíc

Přitom ještě před měsícem ministerští úředníci tvrdili, že ve státní kase bude za rok 2006 chybět "jenom" 89,6 miliardy korun. V tu chvíli navíc skutečný deficit činil jen třicet miliard korun.

"Nalejme si čistého vína: Loni stát hospodaření nezvládl a letos to nebude lepší. Jen za prosinec nabrat deficit 67 miliardy korun již nemá s ekonomickým myšlením nic společného," komentoval výsledek analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Díra v rozpočtu se podle něj dostává za loňský rok k 3,5 procentům HDP a na kritéria pro přístup k euru může Česko zapomenout.

"Promarnili jsme dva roky nejvyššího ekonomického růstu, kdy se dalo deficit stlačit pod tři procenta HDP," dodává.

Rozpočet roku 2006 připravoval ještě Bohuslav Sobotka
Rozpočet roku 2006 připravoval ještě Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Málo daní a dluh Slovensku

Nepříjemným překvapením pro "tvůrce rozpočtu" ale je pokles výběru daně z příjmu. A to nejen od firem, ale i od občanů.

V posledním měsíci byl podle Ministerstva financí rozpočet ovlivněn především "převodem prostředků do rezervních fondů organizačních složek státu", a to ve výši celých 45 miliard korun.

Neplánovaných čtrnáct miliard pak muselo být užito na úhradu závazků za státní záruky z dob krachů velkých bank a z dělení majetku mezi Českou a Slovenskou republikou.

Proti EU v plusu

Z výkazů ministerstva vyplývá, že v roce 2006 se Česko stalo čistým příjemcem podpory z Evropské unie. Zatímco do Bruselu bylo odesláno 30,4 miliardy korun, zpět se dostalo 37 miliardy korun.

"Ne všechny prostředky jsou však příjmem státního rozpočtu," uvádí tiskové oddělení.

Pro letošní rok nechala vláda schválit schodek rozpočtu ve výši 91,3 miliardy korun. Ruku pro něj ale nezvedl ani ministr financí Vlastimil Tlustý, který ho sám předkládal.

Základ rozpočtu totiž vycházel ještě od jeho předchůdce Bohuslava Sobotky a Tlustému se zdá nereálný a nesplnitelný.

Česká republika se tak zřejmě i letos dočká dalšího navyšování deficitu v průběhu období.

 

Právě se děje

Další zprávy