Stát ušetřil miliardu: Nemusí platit za golfové hřiště

Ekonomika Ekonomika
21. 9. 2011 9:40
Podnikatel naopak bude muset zaplatit téměř sto milionů za náklady a právníky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Přibližně miliardu ušetří státní pokladna díky vyhrané arbitráži s německým investorem Peterem Franzem Vöcklinghausem. Jádrem sporu byl konkurz karlovarského golfového hřiště Cihelny, kvůli kterému požadoval Vöcklinghaus za zmařenou investici více než jednu miliardu korun.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob informoval, že naopak bude muset Vöcklinghaus ještě ČR zřejmě zaplatit zhruba 90 milionů korun za náklady na arbitrážní řízení a právní zastupování.

Po arbitrážích s Georgem Nepolskym a Rupertem Binderem je to již třetí spor s německým investorem, kde ministerstvo uspělo.

"Tato bilance je velmi potěšující a potvrzuje, že náš nesmlouvavý přístup vůči nárokům na peníze českých daňových poplatníků je velmi správný," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podnikatel neprokázal ani korupční prostředí v ČR

Vöcklinghaus se cítil být poškozen kvůli údajně protiprávně nařízenému a zmanipulovanému konkurzu. Podnikatel dále uplatňoval obecnou námitku korupčního prostředí v České republice.

"Před rozhodčím tribunálem však investor neprokázal tvrzené poškození svých práv během konkurzu a neprokázal ani svá tvrzení o korupčním prostředí v České republice," uvedl Jakob.

Stát ještě čelí 12 dalším arbitrážím na základě smluv o ochraně investic, aktuálně se konají tři z nich. Ve sporech jde o více než 20 miliard korun. Vedle toho ČR rovněž čelí 14 různým podáním souvisejícím s investicemi do fotovoltaických elektráren. U těchto sporů byla zahájena smírná jednání a zatím nebyly vyčísleny nároky.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let minulého století. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. Předloni v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy