Stát tají část dohody s Hyundai. Soud chce vědět proč

Tomáš Fránek
25. 4. 2008 10:14
Ministerstvo tají přílohy ke smlouvě s automobilkou
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Ministerstvo průmyslu a obchodu nezdůvodnilo a nedoložilo, proč nezveřejnilo tajné dodatky k investiční smlouvě mezi automobilkou Hyundai a státem, která upravuje podmínky působení firmy v Česku.

Městský soud v Praze proto na základě žaloby Ekologického právního servisu zrušil rozhodnutí ministra, který především s odkazem na obchodní tajemství odmítl přílohy zveřejnit, a nařídil mu znovu rozhodnout.

Přílohy přitom velmi přesně konkretizují dojednání mezi státem a automobilkou, podle ekologů obsahují zásadní informace týkající se například harmonogramu výstavby nebo oceňování pozemků.

Nezveřejněné přílohy

Stát smlouvu s korejskou společností zveřejnil na internetu, za důvěrné označil 7 příloh, nezveřejnil ani dalších 11 příloh, které razítko důvěrné s odvoláním na obchodní tajemstvím neměly.

"Bez příloh, které jsou nedílnou součástí smlouvy, ji nelze považovat za úplnou, poskytované informace nejsou kompletní. Stát rozhodl nezákonně," uvedli ekologičtí právníci v žalobě, kterou podali poté, co tehdejší ministr průmyslu Milan Urban odmítl přílohy zveřejnit.

Ministerstvo uvedlo, že zveřejnění smlouvy bez příloh je dostatečné. "Obchodní tajemství by mělo být chráněno, a to i v případě, že jednou ze smluvních stran je státní úřad. Jednalo by se o nepřípustnou diskriminaci, kdyby byl podnikatel vstupující do vztahu se subjektem veřejného práva znevýhodněn," uvedlo ministerstvo na svou obranu.

Podle ministerstva Hyundai měla zájem na maximální ochraně obchodních informací, technické detaily ze smlouvy mají z obchodního hlediska podle firmy největší hodnotu.

U soudu ale ministerstvo s argumenty neuspělo. Soud rozhodnutí ministerstva označil za nepřezkoumatelné a zrušil jej.

"Soud má za to, že pokud dokument obsahuje informace, jejichž poskytnutí je vyloučeno zákonem, je na úřadu, aby činil opatření k jejich ochraně například znečitelněním informace. Skutečnost, že žadatel chce listiny obsahující konkrétní informace, nemůže být sama o sobě důvodem pro odmítnutí informací," uvedla v rozhodnutí předsedkyně senátu Eva Pechová.

Nepřezkoumatelné rozhodnutí

Soud uvedl, že z rozhodnutí ministerstva není jasné, proč neposkytlo informace obsažené v přílohách smlouvy, které nebyly označeny jako tajné kvůli obchodnímu tajemství.

"Napadané rozhodnutí je v této části nepřezkoumatelné pro nedostatek důvodů. Již tato skutečnost je sama o sobě důvodem, proč soud rozhodnutí zrušil," uvedli soudci pražského soudu.

Ekologičtí právníci už část příloh získali od Moravskoslezského kraje nebo agentury CzechInvest, část jich ale zůstala i nadále tajná.

Ministerstvo tak musí znovu rozhodnout a u těch částí, které podléhají obchodnímu tajemství, jasně zdůvodnit, proč zůstanou tajné.

 

Právě se děje

Další zprávy