Stát spustí daňové prověrky vietnamských večerek

Tomáš Fránek
14. 3. 2011 5:30
V Česku je na tři tisíce vietnamských obchodů s potravinami, většina ve velkých městech
Malá Hanoj v pražské Písnici. Nedávno tu hořelo, teď se slaví Nový rok
Malá Hanoj v pražské Písnici. Nedávno tu hořelo, teď se slaví Nový rok | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Majitelé vietnamských obchodů s potravinami, ovocem a zeleninou, kterých je v Česku už asi tři tisíce, se musí připravit na přísnější dohled úředníků z finančních úřadů.

Stát plánuje, že zpřísní kontroly placení daní a odvodů a dostane tak víc peněz do své kasy. Vietnamské večerky a obchody s potravinami jsou kvůli jejich rychle rostoucímu počtu jedním z nových cílů, které chtějí finanční úřady ve velkém prověřovat.

O těchto obchodech, jejichž počet se už vyrovná síti družstevních prodejen COOP, neexistují téměř žádné veřejné obchodní informace. Většina večerek se otevřela až v posledních třech letech, kdy se Vietnamci začali stěhovat z tržnic do kamenných obchodů.

Nikdo neví o tržbách

Odhadnout tržby neumí ani zástupci vietnamské komunity v Česku. "Nikdo bohužel nechce říct, jaké má tržby," uvedl na konferenci o tuzemském obchodu tajemník Svazu vietnamských podnikatelů v ČR Nguyen Nam.

Srovnání ale existuje: tři tisíce družstevních prodejen COOP, z nichž dvě třetiny jsou v malých městech a na vesnicích, loni utržilo 26 miliard korun.

To, že se stát chystá prověřit vietnamské večerky, pod slibem anonymity deníku Aktuálně.cz potvrdili zástupci finančních úřadů. "Obchody s potravinami, které vlastní vietnamští podnikatelé, jsou jednou z oblastí, které se letos budeme při kontrolách věnovat, patří to mezi priority," uvedl kontrolor jednoho z moravských finančních úřadů. Podle něj stát kontroloval Vietnamce už loni, ale jen namátkově, a přitom neodhalil žádné výrazné problémy.

Kromě účetnictví chtějí kontroloři prověřovat také to, kde obchodníci berou cigarety nebo alkohol.

To, že se vietnamští obchodníci musí připravit na větší kontroly, zatím nechtějí oficiálně komentovat zástupci Generálního finančního ředitelství, kontroly ale nepopřeli.

Nevyvrátíme ani nepotvrdíme

"Tuto skutečnost nemohu potvrdit ani vyvrátit, neboť daňová správa nebude veřejně popisovat procesy, mechanismy a nástroje, které využívá či hodlá využít v rámci vyhledávací a kontrolní činnosti," uvedla mluvčí ředitelství Jaroslava Musilová.

Zástupci vietnamské komunity jsou přesvědčeni, že večerky a obchody s potravinami nebudou mít s případnými přísnějšími kontrolami žádné problémy.

"Je to prostě zažitá pověra, že Vietnamci neplatí daně a okrádají český stát. Ale není to pravda, myslím, že většina podnikatelů má vše v pořádku a nejsou o nic horší než jejich čeští kolegové," uvedl Long Tham, který spoluvlastní několik prodejen na Ostravsku.

Vietnamské večerky podle tajemníka Svazu vietnamských podnikatelů v ČR Nguyena Nama většinou provozují manželské páry, kdy manžel zajišťuje jejich zásobování a partnerka zboží prodává.

To potvrzuje i Long. "Jde o rodinné firmy, ti lidé pracují opravdu tvrdě, mají otevřeno skoro pořád a podnikají poctivě," řekl.

V České republice se odhaduje, že podíl šedé ekonomiky na HDP tvoří 20 až 25 procent. Se stínovou ekonomikou se setkal podle průzkumů veřejného mínění téměř každý. Patří sem služby zaplacené bez faktur nebo účtenek, nezdaněný prodej domácí zeleniny, ale také obchod s drogami či prostituce.

 

Právě se děje

Další zprávy