Stát si kvůli krizi půjčí více. Odhadem 280 miliard

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 6. 2009 17:17
Ještě v prosinci počítal úřad s nejvýše 148,4 miliardy korun

Praha - Ministerstvo financí (MF) zvýšilo kvůli ekonomické krizi odhad, kolik peněz si bude muset letos půjčit.

Zatímco v prosincové strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2009 počítal úřad s nejvýše 148,4 miliardy korun, nyní odhaduje celkové výpůjční potřeby na přibližně 280 miliard korun. Informaci v úterý potvrdilo ministerstvo financí.

Zhruba 100 miliard korun z celkové sumy hodlá ministerstvo použít na splátky jistin dluhopisů.

Letos rovněž připravuje prodej státních dluhopisů domácnostem, který je podle mluvčího Ondřeje Jakoba reálné spustit v posledním čtvrtletí. Podle dřívějších informací bude nominální hodnota státního dluhopisu pro drobné klienty jedna koruna. Zájemci si ale budou muset pořídit jisté minimální množství a budou muset mít zřízen účet u Střediska cenných papírů.

Na konci dubna ministerstvo prodalo například na zahraničních trzích dluhopisy za 1,5 miliardy eur (asi 40 miliard korun). V červnu chce vydat dluhopisy za 22 miliard korun a v červenci a srpnu za 12 miliard korun.

Dluhopisy chce MF vydat například i kvůli dostavbě dálnice D47. Letos by to mělo být 8,4 miliardy korun a příští rok 11,4 miliardy.

Důvodem rostoucího zadlužení státu jsou i vyšší deficity státních rozpočtů. Kvůli krizi totiž stát vybírá méně na daních a v následujících letech by schodky rozpočetů neměly klesnout pod 150 miliard korun.

Letos jen na úrocích z dluhu by mělo podle ministra financí Eduarda Janoty Česko zaplatit 54 miliard proti plánovaným 48 miliardám. V roce 2010 by měly úroky stoupnout na 65 miliard, následně na 76 miliard a v roce 2012 na 87 miliard korun.

Státní dluh Česka překonal ke konci března 2009 jeden bilion korun.

 

Právě se děje

Další zprávy