Stát se musí bát soudů, nařídí platit za regulaci nájmů

Tomáš Fránek
10. 6. 2009 21:30
Ústavní soud vyhověl stížnosti společnosti Interdomus
Stanislav Balík, soudce Ústavního soudu
Stanislav Balík, soudce Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Společnost Interdomus, ve které je předsedou představenstva známý bojovník proti regulaci nájemného Girolamo Giormani, má po dnešku naději, že získá desítky milionů korun jako náhradu od státu za regulaci nájemného.

Ústavní soudci totiž vyhověli stížnosti firmy a nařídili Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby znovu rozhodl o žalobě na náhradu škody, kterou společnost Interdomus podala na stát kvůli regulaci nájemného.  

Očekávaný verdikt

Firma požadovala po státu 64 milionů korun a úroky z prodlení. Neuspěla u obvodního soudu ani u Městského soudu v Praze. Ústavní soudci prověřovali stížnost firmy několik let, verdikt se očekával z velkým napětím.

Pražský soud se musí žalobou firmy znovu zabývat a měl by zohlednit nové, průlomové stanovisko pléna Ústavního soudu, jež přiznává některým majitelům domů právo na náhradu od státu.

"Otázka, zda v dané věci byl dán nárok na náhradu za nucené omezení vlastnického práva, zůstává k zodpovězení obecným soudům, které musí zvážit, do jaké míry došlo kvůli regulovanému nájemnému k zásahu do práva vlastnit majetek a zda jsou splněny podmínky," uvedl dnes soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Soudci ve svém stanovisku rozhodli, že o náhradě, jež nemá přímou oporu v zákonech, musejí české soudy rozhodovat podle okolností jednotlivých případů a nesmějí žaloby proti státu automaticky zamítat.

Nerespektované verdikty

Firma Interdomus původně vlastnila pět domů a obchodní dům, čtyři budovy musela kvůli prodělku prodat. Zástupci společnosti nyní chtějí počkat jak rozhodnou soudy v Praze. "Je hodně soudců, kteří si myslí, že Ústavní soud je tady pro legraci králíkům," řekl ČTK Giormani.

Ústavní soudci dnes projednávají celkem tři případy majitelů domů, kteří chtějí náhradu škody od státu. Všem stížnostem soud vyhověl.

 

Právě se děje

Další zprávy