Stát prohrál spor o 83 milionů kvůli úvěru od IPB

ČTK ČTK
31. 8. 2012 14:20
Ústavní soud odmítl stížnost ministerstva financí ve sporu s ČSOB a firmou Carbon

Brno - Stát definitivně prohrál soudní spor o 83 milionů korun s Československou obchodní bankou (ČSOB) a firmou Carbon CZ. Stížnost ministerstva financí odmítl Ústavní soud.

Složitý spor souvisí s úvěrem, který kdysi poskytla Investiční a poštovní banka (IPB) společnosti Cetus, právní předchůdkyni Carbon CZ.

Podle ministerstva financí ČSOB po převzetí IPB porušila povinnost spravovat pohledávku s přiměřenou péčí. Konkrétně prý chybovala v tom, že jednostraně nezapočetla svou pohledávku vůči Cetusu proti pohledávkám, které měl naopak Cetus na zaplacení kupní ceny akcií IPB Pojišťovny a Českomoravského penzijního fondu.

Městský soud v Praze i Vrchní soud v Praze žalobu ministerstva zamítl. Stát neuspěl ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Následovala ústavní stížnost, kterou ale senát se zpravodajkou Vlastou Formánkovou označil za zjevně neopodstatněnou. Pokud stát nesouhlasí se závěry obecných soudů, nelze to samo o sobě považovat za zásah do základních práv, vzkázali ústavní soudci.

O třímiliardové pohledávce vůči firmě Cetus se hovořilo také v souvislosti s kauzou někdejší manažerky bývalé České konsolidační agentury Radky Kafkové. Městský soud v Praze ji loni v listopadu za přijetí úplatku 400 tisíc korun potrestal ročním vězením. Kafková podle rozsudku za peníze poskytovala neveřejné a interní informace o pohledávce.

 

Právě se děje

Další zprávy