Stát prohrál soud o předpisy EU s výrobcem sýrů

Tomáš Fránek
8. 8. 2011 5:30
Nejvyšší správní soud zrušil vysokou pokutu pro firmu z Hodonína

Brno -  Největší výrobce tavených sýrů v Česku, hodonínská společnost TPK, uspěl po pěti letech ve sporu s Českem o vysokou pokutu za porušení evropských pravidel při výrobě sýrů.

Nejvyšší správní soud totiž zrušil verdikt, podle kterého měl hodonínský výrobce, který dodává na trh třeba sýr Apetito, zaplatit přes 730 tisíc korun pokuty za to, že při výrobě sýrů bez svolení státu půl roku používal kasein.

To je hlavní bílkovina (odborně protein) obsažená v mléce. Její podíl činí v mléce hospodářských zvířat kolem 80% z veškerých bílkovin. Kaseinem se z ekonomických a technologických důvodů někdy nahrazuje část mléka - například právě při výrobě tavených sýrů.

Kdo má rozhodovat?

Užívání kaseinu, který může mít alergické účinky, regulují normy Evropské unie platící také pro Česko. Česko ale dlouho nemělo vyhlášku, která by upravovala, kdo a jak může o užívání kaseinu rozhodnout.

TPK kasein proto užívalo při výrobě sýrů bez schválení Státního zemědělského intervenčního fondu. A za to mělo platit 739 tisíc korun pokuty.

Firma ale pokutu platit nechtěla a obrátila se na soud. Městský soud v Praze rozhodl, že pokuta platí a právo je na straně Ministerstva zemědělství, které postup fondu schválilo.

TPK ale poslalo stížnost na Nejvyšší správní soud. Podle zástupců firmy sice existovalo evropské nařízení, které postup při užívání kaseinů upravovalo, v Česku ale dlouhou dobu nebylo vlastně jasné, kdo povolení vydává a kdo je kontroluje.

A to, že firma dostala za toto období „bezvládí" pokutu, je nespravedlivé.

Pokutovat bez nařízení nemůžete

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Danielou Zemanovou rozhodl ve prospěch firmy.

Podle soudců užívání kaseinu neodporovalo pravidlům mlékárenského průmyslu.

„Je nesporné,  že kasein se při výrobě sýrů a jiných mléčných výrobků běžně užíval a užívá  a že cílem nebylo zcela zamezit jejich užití v mlékárenském  průmyslu, ale vykonávat  kontrolu nad výrobou tak, aby k jejich používání docházelo pouze v nezbytné míře," uvedli soudci.

Podle soudců ale ze zákonů nebylo jasné, kdo má povolení vydávat a kontrolovat. A pokud stát jednoznačně neupraví práva a povinnosti firem tak, aby mohly evropským normám vyhovět, nemůže je za to pokutovat.

„Bez jednoznačné úpravy práv a povinností nemohla být firma kontrolována a za porušení unijních předpisů pokutována," rozhodli soudci.

Spor o kasein v sýrech trval v Česku pět let, Evropská unie mezitím přes odpor Německa, Rakouska a Itálie rozhodla, že do sýrů může být přidán kasein až do množství deseti procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy