Stát přijde o miliardu, varují konkurenti České pošty

Karel Toman
20. 11. 2012 16:40
Za pár týdnů začne liberalizace poštovního trhu, spor o její podobu se přiostřuje
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zpackanou liberalizací poštovních služeb přijde stát na dani z přidané hodnoty až o miliardu korun. Tvrdí to alespoň Asociace alternativních poštovních operátorů, která už dříve pohrozila, že kvůli rozporu české liberalizace s evropským právem podá na stát stížnost do Bruselu.

Garant poštovní novely poslanec Jan Husák z TOP 09 i ministerstvo financí jeho spolustraníka Miroslava Kalouska to ale odmítají. Česká právní úprava je podle nich v pořádku a o tak velké daňové příjmy, jak tvrdí asociace, údajně liberalizace státní pokladnu také nepřipraví.

Liberalizace českého poštovního trhu, která má Českou poštu zbavit posledních zbytků monopolu, vstoupí v platnost od Nového roku. Vada, kterou alternativní operátoři vytýkají tuzemské liberalizaci, se týká takzvané základní nebo také univerzální poštovní služby (viz box), na kterou bude mít až do roku 2017 licenci státní podnik Česká pošta. Ta bude na poskytování této služby osvobozena od DPH.

Samotná státní Česká pošta už dříve uvedla, že pokud by jí nebyly náklady za univerzální službu kompenzovány, nesla by velké ztráty a zřejmě by musela rušit nerentabilní pobočky na venkově.

Podnikatelé: stát zvýhodnil svou poštu

Asociaci sdružující soukromé konkurenty České pošty se ale nelíbí, že v Česku jsou do univerzální služby zahrnuty také komerční zásilky neboli takzvaná hromadná firemní podání. "Také na tyto zásilky se pro Českou poštu vztahuje osvobození od DPH. Pro ostatní poskytovatele poštovních služeb žádné osvobození od DPH podle stávající legislativy neplatí," uvedla asociace.

Stát tak podle alternativních operátorů neférově zvýhodnil "svou poštu" u velmi významného segmentu trhu. "Podle kvalifikovaného odhadu tato pošta tvoří 80 až 90 % všech vnitrostátních adresných listovních zásilek," uvedla Asociace. Soukromé podnikatele stát naopak proti České poště znevýhodnil a „fakticky tak může vyřadit alternativní poštovní operátory ze soutěže".

Evropská směrnice podle asociace dovoluje od DPH osvobodit pouze služby poskytované veřejným poštovním operátorem. S výjimkou služeb, které tento operátor poskytuje na základě individuálně vyjednaných smluv. A právě o takové smlouvy mezi poštou a komerčními institucemi se podle asociace jedná.

Co je univerzální služba?

  • Do roku 2017 má Česká pošta zajišťovat takzvané univerzální (nebo také základní) služby. Ty mají být podle směrnice EU cenově dostupné všem a všude. Jde o obyčejnou a doporučenou zásilku, obyčejnou a doporučenou slepeckou zásilku, cenné psaní a balík a poštovní poukázku.
  • S Novým rokem 2013 však České poště skončí poslední zbytek monopolu, který má už jen v listovních zásilkách do 50 gramů hmotnosti a 18 korun ceny. Právě do této kategorie většina univerzální služby spadá.
  • Ceny zásilek univerzální služby reguluje stát. Poště se proto vyplatí jen ve čtyřech největších městech Česka, kde je kvůli nízkým nákladům na rozvoz zisková. Z těchto zisků dnes Česká pošta univerzální službu dotuje ve zbytku země, kde je naopak ztrátová.
  • Po liberalizaci roku 2013 ale České poště hrozí, že jí konkurence "vyzobe rozinky" v podobě ziskového trhu ve velkých městech a jí zůstane na krku jen vysoce ztrátová univerzální služba na "venkově". Pokrytí těchto možných ztrát má řešit novela poštovního zákona.

"Pokud i nadále tyto služby zůstanou pro držitele poštovní licence osvobozeny od DPH, připraví se tím stát o částku v rozmezí 880 až více než 990 milionů korun na DPH," tvrdí místopředseda představenstva asociace Petr Angelis, podle kterého jde ještě o střízlivý odhad.

"Toto diskriminační opatření výrazně zvýhodňuje jednoho ze soutěžitelů proti ostatním, jde proti myšlence liberalizovaného poštovního trhu a může s velkou pravděpodobností působit silné poruchy trhu," předpovídá Petr Angelis.

Novela je v pořádku, vzkazuje Kalousek

Politici a úřady si ale nic z toho nemyslí. Předkladatel poštovní novely, poslanec Husák zdůrazňuje, že podle evropské poštovní směrnice není důvod vylučovat některého z uživatelů základní služby jen proto, že generuje větší objem poštovních zásilek než někdo jiný. "To by bylo diskriminační opatření,"je přesvědčen Husák místopředseda hospodářského výboru a místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

"Plně v souladu s unijní právní úpravou" je česká liberalizace také podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba.

Evropská komise podle něj nedávno podrobně analyzovala národní legislativu členských států včetně řešení pro takzvané hromadné zásilky. S některými zeměmi pak Komise zahájila řízení o porušení Smlouvy neboli takzvaný infringement.

"Skutečnost, že naše úprava není předmětem uvedeného řízení, jen podtrhuje fakt, že Komise nepovažuje tuzemská ustanovení za neslučitelná s právní úpravou v EU," uvedl mluvčí Jakob, podle kterého se navíc asociace při výpočtu domnělých škod na DPH dopouští chyb.

O zmíněných až 990 milionů tak údajně stát nepřijde. Výpočet této sumy ministerstvo označilo za „z věcného i početního hlediska nesprávné, protože nezohledňuje výši neuplatněného nároku na odpočet daně."

Žádné individuální smlouvy, jen ceníky

Ministerstvo také odmítá, že by Pošta uzavírala individuální smlouvy s institucemi typu bank, mobilních operátorů či energetických společností, jak to české liberalizaci vytýká asociace.

"Česká pošta poskytuje základní poštovní služby podle podmínek daných licenci výhradně za ceny podle jednotného ceníku, tj. ceny u těchto služeb se nesjednávají individuelně," zdůraznil mluvčí Jakob. Od 1.1.2013 bude navíc podle zákona o poštovních službách platit pravidlo. Sjedná-li držitel poštovní licence cenu některé ze základních služeb specificky, bude povinen takto sjednanou cenu za srovnatelných podmínek nabídnout každému, uzavírá ministerstvo financí.


 

Právě se děje

Další zprávy