Stát povolil Bakalovi těžit uhlí dalších šest let

Tomáš Fránek
12. 10. 2009 11:20
Doly musí splnit neobvyklých 148 podmínek pro prodloužení těžby

Brno - Miliardář Zdeněk Bakala uspěl se svou žádostí o prodloužení těžby černého uhlí v jednom z největších podniků společnosti OKD, dole ČSA v Karviné.

Stát souhlasí s tím, aby se v dole, kde byla těžba černého uhlí povolena jen do konce příštího roku, těžilo dál - až do roku 2016. Souhlas s další těžbou uhlí na území zabírajícím dvacet šest kilometrů čtverečních vydalo Ministerstvo životního prostředí.

V dole ČSA se nyní těží asi 2,8 milionů tun uhlí a je druhým největším v rámci OKD. Podle nového povolení se z dolu vytěží ročně asi tři miliony tun.

Vyhrála těžba nad útlumem

OKD podle oznámení zaslaného úřadům počítalo se dvěma možnostmi. Nulová varianta předpokládala, že od konce roku 2010 se těžba utlumí. Druhá varianta, ke které se vedení dolu přiklonilo, je těžba do roku 2016.

OKD je součástí Bakalovy společnosti NWR, která v posledních měsících čelila prudkému útlumu poptávky po koksovatelném uhlí jako následku ekonomické krize. Nyní se objevují první náznaky oživení. Podle místopředsedy představenstva OKD Jána Fabiána teď těžba uhlí v Česku prožívá nejtěžší období v historii. "Doufáme, že za pár měsíců se z toho dostaneme. Ale obáváme se, že oživení může být pouze krátkodobé. Obáváme se hlavně konce šrotovného," řekl nedávno Fabián v debatě s top manažery organizované HN.

Podle expertů najatých firmou na posouzení vlivu prodloužení těžby na životní prostředí se život lidem v regionu kvůli tomu nezhorší - nenastanou žádné významné změny v produkci odpadních vod, znečištění ovzduší, hlukové zátěže.

Proti prodloužení těžby se nijak radikálně nepostavili ani zástupci měst a obcí. Největší námitky měli zástupci Dětmarovic, podle kterých se může dále zhoršovat kvalita ovzduší i vody v regionu, navíc podle nich není jasné, ve kterých lokalitách bude těžba pokračovat.

Dětmarovice tak budou usilovat o to, aby se s OKD dohodly na smlouvě, podle které bude pravidelně sledována kvalita podzemní vody, seismická aktivita nebo poklesy terénu v katastru obce.

To ve svém souhlasném stanovisku požaduje také Ministerstvo životního prostředí, které pro pokračování těžby určilo neobvyklý počet podmínek: OKD musí splnit 148 různých požadavků.

Domluvte se s městy

"Před pokračováním hornické činnosti připravit, projednat a uzavřít smlouvy na roky 2011 až 2016 s městy Karviná a Orlová a obcemi Doubrava a Dětmarovice, které budou obsahovat a řešit postupy při řešení existujících střetů zájmů," uvedla Jaroslava Honová z ministerstva.

OKD musí pravidelně sledovat stav domů a silnic v oblastech těžby a v případech jejich poškození zajistit nápravu. A minimálně jednou za rok musí firma informovat obyvatele regionu o aktivitách, které nepříznivě ovlivní životní prostředí.

V prvním pololetí letošního roku spadla NWR do ztráty 41,1 milionu eur (zhruba 1,03 miliardy korun) z meziročně srovnatelného zisku 189 milionů eur. Tržby společnosti meziročně klesly zhruba o polovinu na 484 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy