Stát posílá prvních 900 milionů pro továrnu Hyundai

Red eko, čtk
25. 7. 2007 16:39
Částka letos vyčerpá téměř celý fond vlády
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Praha - Automobilka Hyundai dostane velkou finanční injekci od státu. Ten firmě na vybudování  továrny v Nošovicích pošle 900.

Na dnešním zasedání to schválila vláda.

Částka půjde z programu zaměřeného na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury, ve kterém je letos k dispozici zhruba miliarda korun.

Ministr souhlasil nerad

"Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman zopakoval, že investiční pobídky do montoven nepovažuje za rozumné, respektuje ale minulá rozhodnutí a minulé dohody," řekl už dříve pracovník tiskového oddělení MPO.

V letošním státním rozpočtu má být podle loňského usnesení vlády na přímé dotace pro Hyundai 900 milionů korun, příští rok 600 milionů a v letech 2009 až 2013 dalších 915 milionů korun.

Podle smlouvy s automobilkou Hyundai, kterou loni v květnu schválila vláda Jiřího Paroubka, má jihokorejská automobilka v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu přímou dotaci až 2,415 miliardy korun na podporu výstavby nošovického závodu.

Dalších 2,5 miliardy korun může Hyundai a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření nových pracovních míst či rekvalifikaci zaměstnanců. Součástí této částky jsou také daňové úlevy pro Hyundai.

Foto: Aktuálně.cz
Podívejte se, co bude Hyundai montovat v Česku

Hyundai investuje do stavby první evropské továrny v Nošovicích 31 miliard korun.

300 tisíc aut ročně

Na základní kámen bylo poklepáno letos na jaře. Zkušební provoz továrny by měl začít příští rok v září, zahájení sériové výroby je naplánováno na březen 2009. Výrobní kapacita by se z 200 tisíc vozů měla od roku 2011 zvýšit na 300 tisíc aut ročně.

Investiční pobídky budou moci v budoucnu dostávat již pouze technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by mělo být investování v regionech s velkou nezaměstnaností, kde bude moci být hranice minimální investice nižší než v ostatních oblastech. Počítá s tím novela zákona, kterou již schválil Parlament a podepsal prezident.

Novela zákona o investičních pobídkách zpřísňuje podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snižuje objem pro minimální investici z 200 na 100 milionů korun. To má podle Římana přiblížit pobídky i středně velkým firmám, které na ně dosud dosahovaly jen obtížně. Návrh také snižuje objem minimální investice kryté vlastním kapitálem na 50 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy