Stát pomůže firmám s nápady. Zviditelní je v cizině

ČTK ČTK
23. 2. 2012 10:49
Podnikatelský inkubátor v USA má další tři následovníky
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemští inovativní podnikatelé budou mít novou šanci na rozvoj podnikání v zahraničí.

Státní agentura CzechInvest po již dřívějším zprovoznění podnikatelského inkubátoru v USA otevře také další podobná místa v Izraeli, Švýcarsku a Singapuru. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest.

"Projekt podporuje české malé a střední podniky s inovačním potenciálem, které mají šanci uspět se svým výrobkem na globálním trhu. Konkrétní uzavřené kontrakty a zkušenosti českých firem ze zahraničí dokazují, že to funguje," uvedl generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

Agentura vyhlásila již dvě výzvy, do kterých se mohli hlásit zájemci o podnikatelské výjezdy do zahraničí, nyní otevírá výzvu třetí. V rámci první a druhé výzvy se přihlásilo 13 českých firem, z toho tři opakovaně.

Zájemci o účast se představí hodnotitelské komisi, která vybere nejlepší kandidáty. Do jednotlivých destinací podnikatelé vyrazí na počátku letošního července.

V inkubátoru v americkém Silicon Valley působilo deset tuzemských firem.

"Tříměsíční pobyt v Silicon Valley pro nás znamenal odstartování 'amerického snu'. Setkali jsme se se zajímavými partnery, zúčastnili se řady konferencí a náš produkt se během několika týdnů dostal na přední stránky velkých zahraničních portálů," řekl Filip Molčan ze společnosti CzechGeeks, která tvoří webové a mobilní aplikace.

Do programu CzechAccelerator 2011 až 2014 se mohou přihlásit české technologické podniky malé a střední velikosti, které mají připravený vlastní inovativní produkt, s nímž chtějí uspět na zahraničním trhu.

Projekt je vhodný zejména pro firmy, které podnikají v oblasti informačních a telekomunikačních technologií, přírodovědných oborech nebo nanotechnologiích. Na financování projektu se prostřednictvím programu Podnikání a inovace podílí Evropská unie.

 

Právě se děje

Další zprávy