Stát oprašuje milionové smlouvy po Gandalovičovi

Táňa Králová, Euro.cz
17. 8. 2009 14:30
Ministerstvo zemědělství zrušilo kontrakt s Telefónicou 02, teď s ní znovu jedná
Ministr zemědělství úřednické vlády Jakub Šebesta.
Ministr zemědělství úřednické vlády Jakub Šebesta. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Telefónica 02 nevyjde naprázdno, i když jí ministerstvo zemědělství po květnovém nástupu Jakuba Šebesty do čela úřadu vypovědělo smlouvy na dvě zakázky za 570 milionů korun.

Téměř dvouměsíční jednání o tom, jak vyřešit spornou situaci, spějí k dohodě. V příštích dnech by obě strany měly uzavřít dodatek ke smlouvě na plnění části zakázky.

"Podrobnosti sdělíme až po podpisu dodatku," uvedl šéf odboru komunikace resortu Hugo Roldán.

Ministerstvo se pod Šebestovým vedením od počátku chtělo s firmou dohodnout na rozsahu prací za více než sto milionů korun, které by mohlo uvolnit ještě letos. "Na příští rok už nebudou peníze," řekl již dříve Roldán.

Sjednocení webových portálů a systémová centralizace, které jsou předmětem zakázek, přitom nejsou nezbytně nutné. Potvrdilo to i Šebestovo ministerstvo, když oznamovalo vypovězení smluv.

"Pokud se obě zakázky nebudou realizovat, nevystavujeme se žádným sankcím například ze strany Evropské unie. Pouze nebude takový komfort při dostupnosti dat z jednoho místa," uvedl tehdy mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. Navíc dle některých IT odborníků byly zakázky za 570 milionů korun předražené.

Rychle spíchnutý kšeft přiklepl Telefónice a spolupracující firmě T-Soft Petr Gandalovič (ODS) těsně před odchodem z úřadu bez průhledného tendru. Šebesta vyslaný do vlády sociální demokracií jako jeden z prvních kroků rozhodl o odstoupení od smluv. Proti tomu se však Telefónica ohradila.

"Smlouvy jsou z právního hlediska pro obě strany stále platné. Ministerstvo je vypovědělo neplatně, proti čemuž jsme se odvolali," sdělil už dříve mluvčí Telefóniky Martin Žabka. 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Resort nadále trval na svém. Jeho mluvčí Vorlíček tvrdil, že úřad využil klauzule o odstoupení, kterou smlouvy obsahovaly.

Obě sporné zakázky prověřuje od dubna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho tehdejší šéf Martin Pecina se snažil podpisu smluv zabránit, ministerstvo jej však předběhlo. Smlouvy narychlo podepsal Gandalovičův ekonomický náměstek Petr Kušnierz, kterého se Šebesta záhy zbavil.

 

Právě se děje

Další zprávy