Stát OKD ani Dolu Paskov nepomůže, rozhodla vláda

Domácí Domácí
18. 9. 2013 19:43
"Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků," uvedl premiér Jiří Rusnok.
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Praha - Stát finančně nepomůže firmě OKD, která chce vzhledem k finančním potížím zavřít Důl Paskov. "Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků," uvedl premiér Jiří Rusnok. Rozhodně nebude podle něj kupovat ani firmu OKD ani Důl Paskov.

Premiér připomněl také evropskou legislativu zakazující jakoukoliv veřejnou pomoc a zdůraznil, že zodpovědnost nesou především vlastníci dolu. V této souvislosti zmínil závazky, jaké na sebe majitelé vzali v době privatizace.

Předseda vlády odmítl také možnost, že by důl za jednu korunu odkoupil stát, jak o tom hovořila například ČSSD. Takové úvahy označil za naprosto scestné. Pro stát podle Rusnoka nemá smysl, aby udržoval v provozu důl, který je ve ztrátě kolem 1,5 miliardy ročně.

"Vydělte si tu částku počtem postižených lidí 2000, tak to jim můžeme skutečně zajistit luxusní sociální síť bez toho, aniž bychom stínovali nějakou těžbu uhlí," nechal se slyšet Rusnok.

Vláda chce pomoc pro nezaměstnané

Vláda se chce soustředit hlavně na starost o lidi bez práce a širší obnovu Moravskoslezského regionu.

"S částkou jedné a půl miliardy se dá horníkům, kteří pravděpodobně přijdou o práci, pomoci lépe. Oficiální jednání s OKD ale zatím nezačala," uvedl ministerský předseda.

Hovořil přitom o zajištění sociálních kompenzačních programů a programů pro opětovné začlenění do společnosti, obecněji pak o aktivní politice zaměstnanosti a ekologických sanacích v regionu. Například na další část sanace ostravských lagun bude podle něj v nejbližší době uvolněna další miliarda korun.

Oficiální jednání státu s OKD mají začít 24. září. Schůzky, po níž Rusnok očekává další, se má zúčastnit i prezident Miloš Zeman.

Ten při dnešní návštěvě Bruselu mimo jiné uvedl, že podnikatel Zdeněk Bakala by měl říci, zda si v období, kdy mu důl Paskov a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy. V opačném případě prý lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech.

OKD: Úspěšně restrukturalizujeme

Mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že společnosti OKD ani NWR rozhodně nečekají, že by je měl zachraňovat stát.

"Jsme soukromé firmy a je naším úkolem provést restrukturalizaci, která se nám mimochodem zatím velmi daří a dále v ní pokračujeme. Podaří-li se nám vyřešit otázky úspor v oblasti personálních nákladů a budoucnost Dolu Paskov, bude z OKD opět stabilizovaná firma, která bude v regionu nadále zaměstnávat tisíce lidí," uvedl.

Pokud by podle něj stát chtěl například kvůli udržení sociální stability regionu, aby firma provozování ztrátového dolu prodloužila a on kryl část nákladů, je firma připravena jednat.

"Mimochodem, i pro zahájení těchto jednání bylo nutné formální rozhodnutí o útlumu," uvedl Síbrt. Dodal, že firma bude mít velmi brzy hotové právní analýzy, které ukážou možnosti dané českou i evropskou legislativou, a poté bude připravena je předložit vládě.

Mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová v této souvislosti uvedla, že při podobné pomoci by Praha musela prokázat, že postupuje i vzhledem k problematice životního prostředí v souladu s evropským právem.

Odbory: A co evropské dotace na útlum těžby?

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že to, že stát nebude kupovat Důl Paskov ani za korunu, je jedna věc, ale je otázka, jestli není možné požádat o evropské dotace na útlum.

"Státy Evropské unie měly možnost požádat o dotaci na útlum. Němci nebo Rumuni to tak udělali. Nevím, jestli to tak můžeme taky udělat, jestli ještě je ta možnost," řekl Pytlík.

Odboráři podle něj nyní nechystají další podobné protesty, jako byla úterní demonstrace v Ostravě, a soustředí se na pokračující kolektivní vyjednávání. "Budou nové volby, uvidíme, co bude dál," řekl odborář.

Kolik lidí pracujících na Dole Paskov by po uzavření dolu mohlo rozšířit řady nezaměstnaných, zatím nikdo není schopen odhadnout. Záleží to mimo jiné i na ochotě horníků jít pracovat do jiných dolů na Karvinsko. Na Dole Paskov nyní pracuje téměř 3000 lidí, z toho je zhruba 2500 vlastních zaměstnanců OKD a přes 400 pracovníků dodavatelských firem.

Pytlík řekl, že doufá, že se podaří do karvinské oblasti umístit větší část horníků. "Problém budou ti, co nebudou chtít, a ti, co jsou ze vzdálených oblastí, z okrajových částí Frýdecko-Místecka, Vsetína, Kopřivnice. Ta vzdálenost už je větší, takže by to mohl být problém," řekl Pytlík.

Kdy důl zavře?

Pokud se by se stát podílel na sociální - tedy dotované těžbě - a v této souvislosti se hovořilo o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, může Důl Paskov na Frýdecku-Místecku skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen firma OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.

Šéf hornických odborů Jaromír Pytlík ČTK řekl, že zavření dolu je katastrofa, ale sociální těžba by mohla být východiskem.

S takovou vizí vystoupil v úterý mluvčí OKD Marek Síbrt, mluvčí OKD, přes kterou důl vlastní firma New World Resources (NWR). Důl se rozhodla uzavřít, protože ve střednědobém výhledu nebude konkurenceschopný.

Rusnok prý ale netuší, kde by se částka čtyři až šest miliard vzala. Uvedl ale, že ta "neblahá situace" bude všechny daňové poplatníky stát miliardy.

Síbrt uvedl, že pokud by firma uzavřela důl na konci roku 2014, většina zaměstnanců by tam v té době pracovala. Několik set pracovníků by zůstalo ještě v první části roku 2015 kvůli technickém útlumu dolu.

"Společnost OKD je zároveň připravena zpracovat projekt prodloužení životnosti Dolu Paskov o několik let, pokud se stát bude chtít podílet na sociální těžbě v tomto ztrátovém dolu. Vzhledem k pravidlům EU by bylo možné útlum dolu takto prodloužit až do roku 2018," uvedl mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy