Stát odškodní klienty padlých bank

dkl, ČTK
4. 9. 2006 17:40
Praha - Dnešním dnem uplynula lhůta, do které mohl prezident vetovat novelu zákona, díky které budou odškodněni klienti tří zkrachovalých bank.

Díky tomu vstupuje v účinnost a zákazníci Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň si rozdělí tři až čtyři miliardy korun.

Tři čtvrtě miliardy však půjde skupině PPF. Ta spravuje Českou pojišťovnu, která vlastnila Kreditní banku Plzeň v době jejího krachu, a po této neúspěšné investici klienty vyplatila.

Klienti mají nárok na výplatu až do výše čtyř milionů korun. Peníze půjdou z Fondu pojištění vkladů.

Prezidentské veto

Pokud by prezident návrh vetoval, rozhodovala by o něm již nová sněmovna, tedy jiní poslanci, než kteří původní návrh schválili.

Foto: Aktuálně.cz

Prezident podle mluvčího Petra Hájka nechce být arbitrem toho, zda může předseda nové sněmovny zaslat prezidentovi k podpisu návrh zákona, který schválila sněmovna stará.

"Není také vůbec jasné, zda je možné, aby o případném prezidentovu vetu bylo hlasováno novou sněmovnou, tedy nikoli tou, která předmětný zákon přijala. Prezident republiky si je vědom, že zákon tímto vstupuje v platnost," uvedl Hájek.

Hříšní šéfové

Ovšem u těchto bank, jejichž klienti budou mít nárok na odškodnění, se několik manažerů nevyhnulo trestnímu stíhání za jejich působení a účast na krachu.

Policie stíhá  čtyři bývalé vrcholné představitele Union banky. Jsou podezřelí, že poskytovali nevýhodné úvěry, a peněžní ústav tak připravili o tři miliardy korun.

Foto: ČT24

Hrozí jim až osmileté vězení. Podle neoficiálních informací jsou to bývalí členové představenstva banky Miroslav Fučík, Tomáš Seidler, Jiří Babiš a někdejší ředitel pro obchod Tomáš Michal. Babiš a Seidler jsou i bývalými generálními řediteli banky. Soud s nimi zatím probíhá.

V lednu roku 2004 byli odsouzeni dva šéfové zkrachovalé Kreditní banky Plzeň Jan Peterka a Milan Nenádlo k pěti letům vězení za zpronevěru deseti milionů korun při uzavírání opčních smluv s Motoinvestem. O půl roku později však soud po odvolání změnil tresty na podmíněné čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy