Stát nesmí uzavřít smlouvu s Telefónikou

mna, ČTK
15. 9. 2006 12:30
Brno - Česká státní správa nesmí prozatím uzavřít smlouvu s firmou Telefónica O2 na datové propojení. Rozhodl o tom antimonopolní úřad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se rozhodl prověřit dvě zakázky od ministerstva informatiky v hodnotě 610 milionů korun a pozastavil tak uzavření smlouvy až do ukončení vyšetřování. Sdělil to Filip Vrána z tiskového odboru úřadu.

Český Telecom, dnes Telefónica O2, v minulosti vyhrál tři tendry ministerstva informatiky v hodnotě přes 950 milionů korun. Jen jeden z nich - na pronájem síťových prvků - nikdo u antimonopolního úřadu nenapadl. Telecom byl také jediným účastíkem.

Výběrová řízení na datové propojení úřadů a připojení knihoven k internetu zpochybnili neúspěšní uchazeči ČD-Telematika a Radiokomunikace .

Foto: Aktuálně.cz
 

400 milionů na pokutách

Telefónica O2 se potýká s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže často. Letos už společnost musela odvést do státní pokladny na pokutách za porušování volné soutěže 285 milionů korun.

Naposledy to bylo 80 milionů za zneužití dominance v souvislosti s rychlým internetem ADSL. V dubnu 2006 zase firma zaplatila loni uloženou pokutu 205 milionů za zneužití dominantního postavení na trhu.

Za posledních pět let byly firmě vyměřeny pokuty v souhrnné výši 400 milionů korun. Všechny už zaplatila.

 

Právě se děje

Další zprávy