Stát nejde příkladem. Místo zaměstnanců chce agentury

Tomáš Fránek
18. 4. 2012 6:00
Agenturní pracovníky chtějí u části projektů využívat Česká pošta i úřady práce
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Česká pošta

Praha - Stát plánuje v době, kdy je nezaměstnaným k dispozici málo pracovních míst, utratit miliony korun za agenturní zaměstnance.

Najímání a půjčování agenturních pracovníků je přitom vedle švarcsystému a krátkodobých smluv jedním z důvodů, proč je nyní v Česku málo volných míst. Agenturní zaměstnávání podle zkušeností z průmyslu jednoznačně nezaručuje trvalá pracovní místa a také vede ke snižování mezd.

Najímání agenturních zaměstnanců nyní plánuje státní podnik Česká pošta a také třeba jihočeský úřad práce.

Manipulanti i projektoví pracovníci

Česká pošta už vypsala zakázku na poskytnutí služeb pracovní agentury, cena může dosáhnout až 50 milionů korun.

"Jedná se o pozice manipulantů ve vnitřním provozu a řidičů-doručovatelů. Pozice vyžadují především manuální činnosti, jako je manipulace (třídění, vykládka, nakládka, kompletování a podobně) s předměty (zásilkami, balíky, letáky), pořizování dat do PC, u řidičů je navíc vyžadováno řidičské oprávnění skupiny B," uvedla pošta v zadání zakázky.

A Úřad práce ČR, který za nedostatečné personální zabezpečení od začátku letošního roku kritizoval veřejný ochránce práv, chce zase za necelých šest milionů najmout sedm agenturních zaměstnanců v rámci projektu placeného z Evropských fondů a zaměřeného na hledání práce v regionech se špatnou dopravní dostupností.

Agenturní pracovníky už využily také úřady práce v Jihlavě nebo Olomouci.

Standardní způsob

Pošta i zástupci úřadů se brání tím, že najímání agenturních pracovníků je u těchto projektů a pracovních pozic rychlejší než hledání pracovníků mezi nezaměstnanými.

"Jedná se o standardní způsob získávání zaměstnanců využívaný i jinými společnostmi. V našem případě jde zejména o případy vykrývání zvýšené provozní potřeby v období letních měsíců (dovolených) a Vánoc. Výhoda tohoto způsobu je, že agentura flexibilně a rychle (téměř ze dne na den) reaguje na aktuální potřebu. Agentura řeší veškeré pracovně-právní vztahy a personální administrativu," říká mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Ta potvrdila, že pošta při hledání možností, jak obsadit tyto pozice, vůbec neoslovila úřady práce a nenabídla práci nezaměstnaným.

„Úřady práce oslovuje Česká pošta vždy v případě standardního náboru (hledání kmenových zaměstnanců). Vzhledem k potřebě maximální flexibility v rámci obsazování vybraných pozic není pro Českou poštu v tomto případě výhodná ani forma sepsání dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce," uvedla Selicharová.

Je to výhodné

Za výhodné označuje dočasné zaměstnávání lidí z agentur na konkrétní projekty i úřad práce.

Tuzemská nezaměstnanost sice patří mezi nejnižší v Evropské unii, problém ale nyní představuje nedostatek volných míst. Jejich počet sice v březnu meziměsíčně stoupl o 3235, v porovnání s předkrizovým březnem 2008 je ale jejich počet zhruba čtvrtinový.

Agentury mají přitom hrát v Česku při hledání práce daleko větší roli a mají suplovat některé činnosti úřadů práce. Ty jsou zahlceny vyplácením sociálních dávek a některé činnosti nestíhají.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už proto připravuje výběrové řízení na agentury, které budou hledat nezaměstnaným místo státu práci.

Za to, že se o dotyčného budou starat místo úřadu práce, dostanou od státu jednorázově pět tisíc korun. A když ho umístí, tak dalších 1 250 korun. Soutěžit se bude pro každý kraj, vítězná agentura musí mít pobočky ve všech okresech.

Využívání agenturních zaměstnanců ve velkém kritizují dlouhodobě odbory, podle nich stát přichází o miliardy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy