Stát našel na podporu domácích potravin 200 milionů

Petr Havel (spolupracovník redakce)
15. 11. 2007 11:52
Potraviny s logem KLASA bude stát dál podporovat
Inzerát propagující ryze české výrobky Klasa
Inzerát propagující ryze české výrobky Klasa | Foto: www.eklasa.cz

Praha - Projekt marketingové podpory kvalitních tuzemských potravin označovaných logem KLASA může v příštím roce pokračovat.

Jak totiž uvedl pro Aktuálně předseda zemědělského výboru parlamentu Jiří Papež, výbor schválil pozměňovací návrh k rozpočtu ministerstva zemědělství, který počítá na propagaci KLASA s 200 miliony korun. To je obdobná částka, která byla na propagaci vyčleněna v posledních dvou letech.

S podporou KLASA souhlasí i ministr zemědělství Petr Gandalovič, ačkoli původně jeho úřad na tyto účely pro příští rok nepočítal s žádnými finančními prostředky. Ministr nicméně upozorňuje, že struktura na propagaci vynakládaných peněz by se měla změnit.

"V současné době diskutujeme o změně původních podmínek zadání. Osobně jsem přesvědčen, že již pominul čas na propagaci formou bilboardů a naopak se musíme více soustředit na prezentaci produktů KLASA v místě prodeje, například formou letáků, ochutnávek vzorků potravin a podobně," uvedl ministr.

Příspěvek 200 milionů

Zmíněných 200 milionů korun bude podle jeho slov i v příštím roce součástí rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který značku KLASA spravuje. Fond má totiž podle Gandaloviče podepsánu tříletou smlouvu s příslušnou reklamní agenturou. "Nechceme tuto smlouvu zpochybňovat," podotýká ministr.

Podstatnou změnou v dotacích na příští rok je kromě navýšení peněz na prezentaci tuzemských potravin také navýšení národních dotačních programů, a to celkem o 210 milionů oproti návrhu ministerstva zemědělství. Původní škrt ministerstva o 344 milionů tedy zemědělský výbor podstatně snížil.

Foto: Aktuálně.cz

Naopak příspěvek ze státního rozpočtu na přímé platby zemědělské prvovýrobě snížil výbor o 421 milionů korun. Podle Papeže jde ale jen o dotace na energetické plodiny.

Důvodem je podle šéfa výboru skutečnost, že podpora energetických plodin byla v návrhu ministerstva nadhodnocena a nebyla by stejně zcela vyčerpána. Především díky tomu, že při vysokých cenách zemědělských komodit je pro podnikatele výhodnější pěstovat plodiny k potravinářskému využití.

Vyšší dotace i pro ostatní

Výbor dnes také schválil mírné navýšení dotací některým občanským sdružením a zájmovým organizacím, například rybářům nebo včelařům. Jde ale o částky pohybující se v jednotkách milionů korun.

Pozměňovacím návrhem zemědělského výboru se bude příští týden zabývat ještě rozpočtový výbor parlamentu. Z dosavadních vyjádření zástupců jednotlivých politických stran ale vyplývá, že návrh resortního výboru bez problémů projde.

Navýšení některých dotací, například právě na projekt KLASA nebo posílení národních podpůrných programů požaduje i stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek, obdobný názor vyslovil na nedávné tiskové konferenci Potravinářské komory České republiky také šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

 

Právě se děje

Další zprávy