Stát nás v důchodu nespasí, uvědomují si mladí

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 1. 2011 11:30
Mezi budoucími důchodci spoléhá na stát 55 procent lidí, ti současní na něm závisí z 87 procent.
Čím dál je pro Čechy důchod, tím víc si uvědomují, že budou v penzi potřebovat úspory. Ilustrační foto.
Čím dál je pro Čechy důchod, tím víc si uvědomují, že budou v penzi potřebovat úspory. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Že spoléhat se v důchodu jen na stát nebude za pár let moc dobrý nápad, si uvědomuje stále více Čechů.

Zatímco mezi současnými důchodci závisí na penzi od státu plných 87 procent, budoucí důchodci počítají pouze s tímto příjmem v 55 procentech. Zjistila to skupina Axa ve svém průzkumu týkajícím se důchodů.

Na vlastní investice a úspory spoléhá podle průzkumu asi 5 procent současných důchodců, ale více než čtvrtina těch, které odchod do důchodu čeká až v budoucnu. Podobné je to s penzijním programem zaměstnavatele. S příjmy z něj počítá 6 procent současných důchodců a 14 procent těch budoucích.

"Lidé si zřejmě uvědomují, že systém postavený na průběžném financování je vzhledem k demografickému stárnutí populace jen těžko udržitelný. Proto se také na důchod začínají připravovat již v 35 letech," uvedl Mojmír Boucník, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR a finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SROV.

Čím starší byli ekonomicky aktivní respondenti průzkumu, tím vyšší závislost na příjmech od státu očekávali.

"Zatímco mezi pracujícími ve věku 50 až 64 let bude státní penze tvořit většinu příjmů v 74 % případů, lidé ve věku 25 až 34 let budou na stát spoléhat pouze v 43 % případů. Většina těchto mladých lidí tedy chce svůj důchod financovat buď z úspor či investic, nemovitostí nebo programů zaměstnavatele," doplnil Boucník.


 

Právě se děje

Další zprávy