Stát nám v období sucha nepomohl, stěžují si zemědělci

ČTK ČTK
7. 5. 2013 14:41
Zemědělci po státu kvůli loňským suchům požadují finanční pomoc 750 milionů korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Czechtourism

Praha  - Stát v loňském roce dostatečně nepomohl zemědělcům, které postihlo rekordní sucho. To nejvíc zasáhlo region jižní Moravy, kde zemědělci odhadli ztráty na sedm miliard korun. Na tiskové konferenci to sdělil předseda představenstva jihomoravské Agrární komory Václav Hlaváček.

Ministerstvo zemědělství v reakci na prohlášení komory sdělilo, že pracuje na vzniku fondu rizik, ze kterého by se odškodnění vyplácelo.

Podle Hlaváčka sice vláda v lednu schválila možnost půjčky krmného obilí pro chovaná zvířata ze Správy státních hmotných rezerv, o tu však nebyl zájem kvůli vysoké ceně. Navíc podle něj ministerstvo zemědělství zrušilo dotaci na pojištění polních plodin, což farmářům zhoršilo situaci.

Agrární komora jihomoravského kraje kvůli loňskému katastrofálnímu suchu požaduje od státu přímou finanční pomoc 750 milionů korun a zápůjčku krmného obilí za "ekonomicky přijatelných podmínek".

Okolní státy zemědělce odškodnily

Rekordní sucha, která loni postihla zemědělskou výrobu, zasáhla kromě jižní Moravy také Mostecko, Rakovnicko nebo Lounsko. Nepřízeň počasí dopadla i na okolní země, tam se ale farmáři podle Hlaváčka pomoci od státu dočkali.

"Problém je v tom, že naši sousedé byli odškodněni. Zemědělci na Slovensku dostali 70 milionů eur, Rakousko rovněž farmáře odškodnilo, ale bohužel v ČR tento problém nikoho nezajímá," uvedl. Tuzemští farmáři tak prý ztrácí konkurenceschopnost.

Ministerstvo však nečinnost odmítlo. "Počítáme se vznikem společného fondu rizik, na kterém se ti zemědělci, kteří budou chtít mít nárok na případné odškodnění, budou podílet společně se státem. Vedle toho resort samozřejmě jedná s pojišťovnami, i když konečné slovo v tomto mají pojišťovny, které sucho považují za velmi rizikový faktor," uvedl Jan Žáček, mluvčí ministerstva zemědělství.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby chtějí farmáři o další pomoci ze strany státu nebo o rozdělení dotací pro farmáře jednat s premiérem Nečasem na Agrárním fóru 2013. To bude v Praze 14. května.

Ministerstvo zemědělství na konci dubna uvedlo, že chce nabídnout zemědělcům postiženým suchem a dalšími krizovými událostmi podporu ze strany státu. Sucho patří mezi jednu z nepojistitelných událostí.

 

Právě se děje

Další zprávy