Stát může slavit, sázkové firmy prohrávají stamiliony

Tomáš Fránek
9. 2. 2011 9:50
Sázkové firmy prohrávají soudní spory o odpočet daně, po Sazce neuspěl ani Synot
Foto: Jan Langer

Brno - Sázkový byznys musí řešit další problém - firmy prohrávají soudní spory se státem o odpočet daně z přidané hodnoty. Jde o stovky milionů korun.

Nejvyšší správní soud nyní zamítl čtyři stížností společností Česká sázkařská (Synot Tip) a Slot Game, která si stěžovaly, že jim finanční úřady vyměřily statisícové částky za odpočty daně z přidané hodnoty.

Podobně soud rozhodl také v případě sázkové společnosti Sazka, která se se státem pře o asi 200 milionů korun. Sazka tak už nemá nárok na odpočet daně z přidané hodnoty ve výši 23,1 milionu korun, který si nárokovala za červen 2007, je pravděpodobné, že soud rozhodne stejně i další spory.

Výjimka padla s EU

Sázkové společnosti v čele se Sazkou byly od placení DPH osvobozeny na základě výjimky v zákoně o DPH. Výjimka ale byla zrušena po vstupu Česka do Evropské unie.

Exposlankyně KDU-ČSL (a členka Orla, který patří mezi akcionáře Sazky) Michaela Šojdrová podle Hospodářských novin prosadila přílepek do zákona o sociálních službách, který stanovil, že příjmy z loterijní činnosti jsou od DPH opět osvobozeny. "Vratky (daní) budou muset tyto firmy odvést na veřejně prospěšné účely. O to víc tedy dostanou sportovci," tvrdila Šojdrová.
Ministerstvo financí ale obnovení výjimky pro loterie odmítlo uznat.

A firmy si stěžují, že je tak výklad zákona nejasný a firmy tak vlastně netuší podle čeho se mají řídit. Peníze, které mohly sloužit sportovcům, tak podle firem končí na účtech státu.

A třeba zástupci společnosti Slot Game se ve stížnosti odvolávají právě na návrh exposlankyně Šojdrové, který sice senátoři ze zákona vyhodili, sněmovna jej ale při novém hlasování znovu v zákoně i přes nesouhlas ministra financí nechala.

Nejvyšší správní soud ale argumenty sázkových firem neuznává. Podle soudců je zákon jednoznačný a žádný dvojí výklad neexistuje. "Firma nemají nárok na odpočet daně," rozhodli soudci.

Nemáte se na co vymlouvat

Stát nyní chystá výrazné změny ve zdanění sázkových firem.

U loterijních a sázkových firem tak bude zrušeno osvobození od daní a jejich příjmy budou standardně zdaněny. Počítá s tím novela zákona o dani z příjmu. Řekl to ministr financí Miroslav Kalousek po dnešním jednání o financování českého sportu. Takto získané peníze půjdou přes státní rozpočet na podporu sportu.

"V rámci nového zákona o dani z příjmu počítáme s tím, že dojde ke standardnímu zdanění loterií a sázkového průmyslu, tak jak je v Evropě běžné, že skončí ono osvobození od daní," řekl Kalousek.

Tržby z hazardních a sázek jsou v tuzemsku zhruba 130 miliard ročně, z toho lidé vyhrají zpět asi 95 miliard. Zisk firem tak činí 35 miliard korun, z toho společnosti odvedou řádově miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy