Stát může advokátům ex offo omezit zisk, řekl soud

Tomáš Fránek
12. 6. 2008 9:20
Advokát si stěžoval na porušení zákazu nucené práce

Brno - To, že advokáti zastupující nemajetné klienty ex offo za peníze státu dostávají méně peněz než jejich kolegové, není diskriminační a neporušuje to jejich právo na zisk z podnikání.

A tak musí advokáti počítat s tím, že nedostanou všechny peníze, které za zastupování požadují.

Rozhodli tak ústavní soudci, když zamítli stížnost advokáta na to, že jako právník ustanovený státem k obhajobě obžalovaného dostal méně peněz, než by si vydělal v případě, že by si ho někdo najal.

Omezení práva na zisk

"Advokát zápisem do seznamu advokátů dal z ústavního hlediska předběžný souhlas mimo jiné k tomu, že v tomto ohledu bude omezeno (za výhody současně poskytované) jeho právo na zisk z podnikání," uvedli ústavní soudci i s odkazem na verdikt Evropského soudu pro lidská práva.

Soudci také odmítli zrušit vyhlášku, která advokátní tarify upravuje.

V posuzovaném případě soudy advokátovi přiznaly na odměně a náhradě výdajů přes 15 tisíc korun, advokát ale požadoval vyplatit dalších 1425 korun. Podle advokáta tak částka, kterou mu soudy vypočítaly a přiznaly, protiprávně určuje, že odměna za jeden právní úkon je 1350 korun a ne 1500 korun, jak stanoví tarif.

Podle žalobce tak stát advokáty ex offo diskriminuje a omezuje v podnikání. "Je to neodůvodněně rozdílný přístup. Stát přenáší svůj závazek na třetí subjekty, a to aniž by jim v daném případě poskytl odpovídající náhradu spočívající ve spravedlivé odměně," uvedl advokát ve stížnosti.

Podle něj souhlas se zápisem na seznam advokátů nedává státu žádné oprávnění přistupovat k advokátům diskriminačním způsobem. Podle stížnosti tak ta část vyhlášky z roku 1997, která upravuje tuto problematiku, vystihuje pouze snahu státu omezit své rozpočtové výdaje.

Nevymlouvejte se na povodně

"To bylo akceptovatelné v době odstraňování povodňových škod, avšak ne již více než deset let poté," uvedl advokát ve stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený soudcem Jiřím Muchou ale jeho stížnost zamítl. "Samotná skutečnost, že v konečném důsledku může nastat stav, kdy nebudou uspokojeny všechny nároky advokáta, protiústavnost nezakládá," uvedli soudci.

Stížnosti advokátů na to, že nedostali tolik peněz, které při soudních jednáních požadovali, jsou poměrně časté. Jenom za poslední dva měsíce ústavní soudci podle databáze rozhodnutí rozhodovali pět případů stížností advokátů.

Stát na odměnách pro advokáty, kteří byli obviněným přiděleni ze zákona, ročně zaplatí až půl miliardy korun. Částka přitom rok od roku roste.

 

Právě se děje

Další zprávy