Stát má plán, jak lidem sehnat práci. Za sedm miliard

Tomáš Fránek
15. 3. 2013 16:10
Ministerstvo chce podpořit mladé lidi, firmy i začínající podnikatele
Foto: Karel Toman

Praha - Sedm bodů, které přijdou na zhruba sedm miliard korun, má snížit rekordní nezaměstnanost v Česku. Plánuje to ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Zveřejnila plán, který by měl pomoci lidem bez práce a dát jim šanci na získání zaměstnání. Podle ministryně by letos mělo vzniknout několik desítek tisíc míst.

Záměry ministerstva ale hned na počátku naráží na kritiku. Premiér Petr Nečas v Lidových novinách uvedl, že plán potřebuje dopracovat, námitky mají odbory a zástupci průmyslníků. Navíc většinu ze sedmi bodů mají realizovat úřady práce, které přitom v důsledku změn prosazených exministrem Jaromírem Drábkem nyní fungují ve "stavu nouze".

Našli jsme miliardy

Úřadům práce nyní chybí stamiliony korun na provoz, schází také stovky zaměstnanců. Kvůli nefunkčním počítačovým systémům a nedostatku lidí jsou úřady práce ochromené a zvládají pouze vyplácet dávky, navíc s problémy.

To kritizuje i Svaz průmyslu a dopravy. Mluvčí svazu Milan Mostýn uvedl, že svaz požaduje posílení role úřadů práce v oblasti práce s klienty při hledání pracovního uplatnění. "Úřady práce nemají přehled o profesní struktuře nezaměstnaných, nesbírají přehledy o volných pracovních místech a neví o uplatnění rekvalifikovaných nezaměstnaných. Pracovní úřady jsou personálně poddimenzované, chybí stovky pracovníků pro účinné jednání s nezaměstnanými," upozornil Mostýn.

Podle Müllerové však má ministerstvo nyní k dispozici sedm miliard korun, které mají v boji s nezaměstnaností výrazně pomoci. „Máme dostatek financí, abychom pomohli firmám i obcím udržet a také vytvořit nová pracovní místa," uvedla ministryně.

Podle plánů by tak mohli mladí lidé do 30 let snadněji získat práci. Firmy mají na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun (hrubá mzda plus odvody).

„Od poloviny roku se spustí regionální projekty v krajích. Na individuální poradenství při hledání zaměstnání, případně rekvalifikace čerstvých absolventů, dá stát až jednu miliardu korun," plánuje ministerstvo.

Od dubna chce úřad také zmírnit podmínky pro firmy, žádající o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst - kurzarbeit. Aby firmy získaly dotaci, musely dosud prokazovat, že jim meziročně klesly tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb minimálně o 20 procent (za období tří měsíců předcházejících podání žádosti na jednoho zaměstnance). Nově se tento pokles bude posuzovat za provozovnu (firmy mohou mít pobočky v různých částech země).

Ministerstvo také plánuje speciální podporu pro ty nezaměstnané, kteří chtějí začít podnikat. „Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr (ten úřad práce individuálně posoudí), budou moci získat 40 až 80 tisíc korun.

Budoucí „podnikatel" se však musí zavázat, že bude svoji živnost provozovat nejméně po dobu, na které se s úřadem dopředu dohodne - obvykle jeden až dva roky.

Sedmibodový plán ministerstva

1. Podpora mladých a absolventů. Ministerstvo podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 000 korun. A také jednorázově budou moci dostat peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa.

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných. Ministerstvo finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce.

3. Kurzarbeit - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu! Od 1. dubna 2013 ministerstvo výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst.

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se. Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb.

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ. Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40 000 až 80 000 Kč.

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím. Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15 000 Kč (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance.

7. Lepší rady a pomoc. Od ledna už prý ministerstvo a úřady práce nabízejí kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nejen lidem, kteří hledají práci, ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy