Stát je o 20 miliard bohatší. ČEZ schválil dividendu

Ekonomika Ekonomika
29. 6. 2010 14:15
Valná hromada elektrárenské firmy rozdělila loňský rekordní zisk
Generální ředitel ČEZ Martin Roman
Generální ředitel ČEZ Martin Roman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Energetická firma ČEZ pošle svým majitelům 53 korun za každou akcii. Dividendu z loňského zisku ve výši 28,5 miliardy Kč schválila valná hromada společnosti, v níž dvoutřetinový podíl vlastní stát.

Na účty ministerstva financí tak v srpnu, kdy se dividendy budou vyplácet, přiteče zhruba 20 miliard korun. Menšinoví akcionáři dostanou přibližně devět miliard.

Stát navíc získá další miliardu a půl na dani z dividend.

ČEZ loni vydělal největší částku v historii českých firem - zvýšil čistý zisk o téměř deset procent na 51,9 miliardy. V letošním roce čeká o něco menší výdělek, především kvůli poklesu cen energií, které prodává.

Peníze, které stát získá, půjdou na takzvaný privatizační účet. Z něj stát financuje odstraňování ekologických škod, dopravní stavby a měla by se na něm tvořit rezerva pro penzijní reformu.

Kromě státu si díky dividendám ČEZu finančně polepší i další vlastníci. Například americká společnost Capital Research and Management Company v květnu oznámila, že jí patří nově přes tři procenta firmy. Americká firma tak dostane zhruba 860 milionů korun.

Jde o čtvrtého největšího institucionálního akcionáře firmy po ministerstvu financí, Unicredit Bank a Citibank. Tyto banky spravují akcie firmy pro své klienty.

 

Právě se děje

Další zprávy