Stát investuje do Hyundai 1,5 miliardy

vid, ČTK
16. 11. 2005 17:13
Praha - Hyundai se ještě nerozhodl stavět v Česku, a vláda už dává peníze na průmyslovou zónu a kraj slibuje lidem "odškodné".
Foto: Aktuálně.cz

Celkem 1,5 miliardy korun se rozhodl stát věnovat na výkup pozemků a technické zabezpečení průmyslové zóny v Nošovicích, kde by mohla vyrůst továrna Hyundai. Po dnešním jednání vlády to oznámil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

"Peníze půjdou z prostředků Fondu národního majetku, které byly získané privatizací Českého Telecomu. Připravujeme prioritně lokalitu v oblasti Nošovic, ale jako záložní varianta je také připravována lokalita Mošnov a Holešov," uvedl Jahn.

Hyundai přeje připraveným

Automobilka Hyundai sice již oznámila, že chce postavit v Evropě továrnu za 30 miliard korun, ale ještě se definitivně nerozhodla, že to bude právě na severní Moravě. Ve hře jsou kromě Nošovic, Mošnova a Holešova také lokality v Polsku.

Přesto už vláda i Moravskoslezský kraj zónu v Nošovicích chystají. Korejská automobilka by měla zaměstnat tři tisíce lidí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zdůvodňuje 1,5 miliardový výdaj takto: "Je nutné vyslat jasný signál, že ČR bude mít investičně připraveny odpovídající lokality pro umístění investice." Dalších 210 milionů půjde na zónu z programu, který už vláda schválila.

Foto: Supermapy.cz

Kraj už se také dohodnul se zelináři z Nošovic, že jim dá náhradní pozemky za ty, na kterých má průmyslová zóna vyrůst. Pěstitelé zelí původně automobilce nechtěli ustoupit.

Ministr Průmyslu Milan Urban v říjnu prohlásil, že stavba závodu Hyundai by mohla být prohlášena za veřejný zájem. To by zrychlilo vykupování. Na včerejším setkání s občany to však důrzaně vyloučil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. "Jsme zásadně proti vyvlastňování. Jdeme s nabídkou. Když někdo své pozemky neprodá, tak je neprodá a žádný Hyundai nebude," řekl včera na setkání s občany Nošovic Tošenovský.

Sto tisíc každému za prach a hluk

Hejtman už také slíbil dar 100 tisíc korun každé domácnosti v Nošovicích a Nižní Lhoty jako "odškodnění" za zhoršené podmínky v průběhu stavby továrny. "Jde o to, aby tady Korejci přišli do přátelské Atmosféry," řekl Tošenovský.

Pokud se Hyundai opravdu rozhodne na Ostravsku stavět, zhoustne také doprava v regionu. Ministr dopravy Milan Šimonovský včera na konferenci Transport 2005 v Ostravě prohlásil, že v takovém případě vláda přehodnotí své priority ve výstavbě silnic a železnic.

Urychlení všeho?

Podle ministra by se současně s dokončováním dálnice D47 uspíšila stavba hlavních silničních a železničních tahů na Slovensko.

"Nejde jen o případnou investici firmy Hyundai, severní Morava je součástí velkého euroregionu, který zasahuje území tří států se šesti miliony obyvatel, s obrovským hospodářským potenciálem," upřesnil Šimonovský pro ČTK. Bližší informace k pohlášení Šimonovského ministerstvo dopravy nesdělilo.

"Dopravní priority kraje se v souvislosti s možnou investicí firmy Hyundai ve směru od Nošovic po Mosty u Jablunkova a hranici se Slovenskou republikou nezměnily," řekl dnes náměstek primátora Moravskoslezského kraje Pavol Lukša. Kraj také doufá, že díky příchodu Hyundai se stavby a modernizace silnic a železnic urychlí.

 

Právě se děje

Další zprávy