Stát chyboval v pobídkách pro IBM

Tomáš Fránek
19. 9. 2006 18:55
Brno - Stát postupoval nestandardně při poskytnutí investičních pobídek pro společnosti IBM na vybudování centra služeb v Brně.
František Dohnal
František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad, když prověřoval systém investičních pobídek od druhého čtvrtletí 1998 do konce loňského roku. A kontroloři zjistili, že výdaje státu budou vyšší, než se původně počítalo.

Brněnské centrum, které vybudovala pro své zákazníky počítačová společnost IBM, spravuje sítě a servery po celém světě. Jde o jednu z největších investic do služeb v Česku.

Právě pobídky pro tuto stavbu Nejvyšší kontrolní úřad označil za zvláštní případ.

IBM ale tvrdí, že nemá informace o tom, že by postupovala nestandardně. "Závěry kontroly ministerstva práce a sociálních věcí  potvrdily, že jsme splnili závazky vyplývající z prohlášení," řekla Aktuálně.cz mluvčí firmy Vladimíra Králíková.

Chybné rekvalifikace

Firma se zavázala investovat do svého centra nejméně 175 milionů korun. Do investice však byly započítány také náklady na školení a rekvalifikace. Na to ale firma získala ze státního rozpočtu podporu 70 milionů korun.

"Investice byla dále snížena tím, že se do celkové předpokládané výše zahrnují i náklady na úhradu nájemného a rovněž příprava a zabezpečení nemovitostí," uvedl tým kontrolorů pod vedením Zdeňky Profeldové.

IBM podle kontroly nedokázala splnit podmínky sjednané v prohlášení o investici a proto požádala o úpravu prohlášení. V dodatku pak úřady firmě umožnily započítat do stanoveného počtu pracovníků určených na školení a rekvalifikace i 100 zaměstnanců agentur práce dočasně přidělených na práce u společnosti.

Čip Blue Gene/L
Čip Blue Gene/L | Foto: Aktuálně.cz

Změny ve smlouvě navíc byly provedeny až po uplynutí termínu, ve kterých měla firma splnit svoje závazky. "Podpora poskytnutá na školení a rekvalifikaci zaměstnanců ve výši 70 milionů korun tak prakticky zůstala více než čtyři roky společnosti, aniž splnila účel, pro který byla poskytnuta," uvedli kontroloři.

Postup, kdy byl dodatek podepsán až po uplynutí sjednaných lhůt, označili kontroloři za nestandardní krok v neprospěch státu.

Kontroloři také zjistili, že IBM čerpala o 431 tisíc korun vyšší prostředky státního rozpočtu na školení a rekvalifikaci dvaceti devíti zaměstnanců. Dvacet devět zaměstnanců školila firma bez uzavření písemných dohod o rekvalifikaci.

Riziko pro stát

"Poskytování investiční podpory společnostem působícím v sektoru služeb není upraveno zákonem. Chybějící právní úprava této oblasti znamená riziko opakování stejných nedostatků jako těch v kontrole zjištěných," řekl prezident kontrolního úřadu František Dohnal.

IBM v areálu brněnského Technologického parku počítá se zaměstnáním 1200 pracovníků, do budoucna ale chce přijímat i další pracovníky.

Brněnské centrum je součástí celosvětové sítě servisních center IBM, jejíž další pobočky jsou v Argentině, Brazílii, Číně, Indii, Irsku, Jihoafrické republice, Maďarsku a Spojených státech.

Chyby ve využití peněz na rekvalifikace zjistil úřad také v případě společností Hella Autotechnik a Toray Textiles. Firmy například v rozporu s dohodami školily zaměstnance, kteří neměli smlouvy na neurčito nebo zaškolily méně zaměstnanců, než se zavázaly.

Právě uzavírání dodatků k uzavřeným smlouvám považuje Nejvyšší kontrolní úřad za riziko pro státní rozpočet.

Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: čtk

Miliardy navíc

Dodatky umožňují společnostem získávat další účelové dotace k dani z příjmů právnických osob, což původně nebylo sjednáno, a přinášejí prospěch firmám a ne státu. "Tyto vyšší výdaje ze státního rozpočtu nejsou kompenzovány rozšířením povinností společností," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Výdaje státu na investiční pobídky daňové, na zřízení nových pracovních míst a na zaškolení zaměstnanců, poskytnuté podle prohlášení o společném záměru, představovaly na konci roku 2005 částku přes pět miliard korun.

Investice podporované investičními pobídkami dosáhly na konci roku 2005 hodnoty přes 21 miliard korun, což bylo o 12 miliard více, než činily minimální investice vyplývající z původních smluv mezi státem a firmami.

Celkem bylo vytvořeno 4810 nových pracovních míst a zaškoleno či rekvalifikováno 2481 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy